akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai ...

Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokért

Szombaton, február 18-án kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Budapesti Székely Bált, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kedvezményezettjei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium voltak.

A Pesti Vigadó épületében közel négyszáz vendég vett részt a jótékonysági eseményen, amelyen felléptek Bogányi Gergely Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterszakos hallgatója, Veress Ábel zongoraművészek, illetve Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara, a kárpátaljai Sodró Együttes és Takács Bence Ervin előadóművészek. A műsort tovább színesítette Hampel Katalin divatbemutatója, ami alatt Sáfár Mónika Jászai Mari és Érdemes Művész díjas színművész lépett fel.

A hagyományoknak megfelelően egy Tiszteletbeli Székely Cím is átadásra került, Dr. Nagy István agrárminiszter erősíti ezentúl a tiszteletbeli székelyek egyre népesebb táborát.

Ünnepi beszédében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos kifejtette, hogy: „Mi, magyarok nem mást, csak a szeretet fegyverét szállítjuk Kárpátaljára, és a Kárpátokon túlra. Egy éve Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, amelynek keretében – a segélyszállítmányokon túl – nemzetiségre való tekintet nélkül több mint egymillió ukrajnai menekültet fogadott az ország a háború kitörése óta. Mi a szeretet fegyverét szállítjuk Ukrajnába, még akkor is, ha cserébe lefűrészelt turulmadarat, letépett zászlókat, kirúgott és megalázott magyar intézményvezetőket és – ami a legfájdalmasabb – mások háborújában elesett apákat és fiakat kapunk cserébe.”

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és a jótékonysági rendezvény fővédnöke beszédében rámutatott arra, hogy: „minél rendkívülibbek az idők, amelyekben élünk, annál fontosabb, hogy megőrizzük egyéni és közösségi rendünket. Bajban lévő embertársainkon és nemzettársainkon csak akkor tudunk segíteni, ha mi magunk nem veszítjük el erőnket és cselekvőképességünket. Népi hagyományaink szerint a farsang az ördögűzés időszaka is, ezért mai báli együttlétünk nemcsak kívánatos, hanem már-már kötelező is, hiszen a világunkban rengeteg rossz szellem dühöng, amelyeket mi, székelyek, kárpátaljaiak vagy anyaországi magyarok együtt mindig könnyebben tudunk elűzni.”

További fényképekkel a Facebook-oldalunkon jelentkezünk, illetve hamarosan megtekinthető lesz a bálról készült kisfilm is.

Hírek
2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu