akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Énlaka és Udvarhelyszék építészeti öröksége

Énlaka és Udvarhelyszék építészeti öröksége

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Akadémia Egyesület, illetve a székelykeresztúri Molnár István Múzeum közös szervezésében került sor június 15-én a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József dísztermében Énlaka kulturális öröksége című kötet bemutatójára. A kiadvány az NSKI Kárpát-haza Könyvek sorozatában jelent meg 2020-ban, nyilvános bemutatását a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások akkor nem tették lehetővé.

Az előadáson Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök, néprajzkutató és Visy Zsolt régész, a Pécsi Tudományegyetem nyugalomba vonult professzora beszélgettek Énlakáról, a több éve ott zajló régészeti munkálatokról, valamint az Énlaka kulturális öröksége című kötetről. A bemutatott könyv nem csupán a római kori leletek ismertetésére fókuszál, hanem a több mint egy évtizede Énlakán megrendezésre került konferenciák előadásainak anyagait is tartalmazza: a tanulmányok tárgyalják a település fontos épületeinek – templom, iskola – történelmi áttekintéseit, a népi építészet alakulását, valamint a több száz feltárt sírkő pontos, képekkel ellátott listája is helyet kapott a kötetben, amelynek kutatásában részt vettek nyaranta a pécsi diákok. A mintegy 450 oldalas összeállítás szakmai, mégis olvasmányos szövegei mellett számos kép és illusztráció is helyett kapott, így azok is Énlakán érezhetik magukat, akik egyébként még sosem jártak ott.

„Énlaka rejtőzködő szépség, szemérmes falu, ahol a növényzet fátyolosan eltakarja a házakat, és minden pillanatban más és más szépség villan fel” – fogalmazott Furu Árpád. Visy Zsolt professzor szeretné, ha egyszer Énlaka is felkerülne a világörökségi helyszíneket jegyző listára, ebben pedig a jó állapotban megtartott épületek, kapuk és történelmi lenyomatok mellett a római korból fennmaradt tábori maradványok is hozzásegíthetik a falut a cím elnyeréséhez.


Forrás: szekelyhon.ro
Fotók: Erdély Bálint Előd

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu