Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében

Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében

Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében címmel tartott szimpóziumot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szombaton a Pesti Vigadóban.

Fekete György, az MMA elnöke a konferenciát megnyitó beszédében elmondta: "a társadalomra nem szövegekkel, lózungokkal, etalonokkal és tagadásokkal, hanem példákkal lehet hatni."  Hozzátette: az MMA dolga, hogy minden tevékenységével - amelyeket maga csinál, és amelyeket támogat - mértéket adjon, amelyet azonban csak értékeken keresztül lehet. Mint mondta, éppen ezért örül annak, hogy a konferencia címe is utal erre a kapcsolatra.

Fekete György kiemelte: a magyar kultúra és művészet nincs feltérképezve, egész Európa, még a szomszédaink előtt is csak egy óriási puzzle, amelyről nem tudjuk pontosan, hogy mit ábrázol. Arról szólt, hogy a magyar vizualitásnak is van saját nyelve, éppen úgy, ahogy a magyar kézművességnek is a paraszti hagyományoktól kezdve egészen a dizájnig, vagy éppen a magyar színháznak. "Fel kell mutatni, hogy a magyar kultúrának, művészetnek milyen értékei vannak" - hangsúlyozta.

Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) kabinetfőnök-helyettese beszédében rámutatott: "a jó és a rossz, a hős és az áruló, a vértanú és gyilkosa, a szabadság és zsarnokság között nem lehet középen az igazság. Mindig az értékválasztás biztonságától és bátorságától, az elszánástól, az igaz ügybe vetett hittől függ a sorsunk." Molnár Miklós véleménye szerint a magyarság egész történelme során egyedül a kereszténységgel kötött olyan szövetséget, amelynek fennállását a mai napig ünnepeljük.

A konferencián Takács Gábor művészettörténész, Mezei Balázs filozófus, Sipos János etnomuzikológus, Sturcz János művészettörténész, Takaró Mihály irodalomtörténész és Czakó Gábor író tartott előadást.

Az MMA, az NSKI és a Forrás Művészeti Intézet délután Somogyi Győző Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész életmű kiállításának kísérőrendezvényeként Kárpát-medencei család napot rendezett, amelyre Somogyi Győző hagyományőrző kollégáit, barátait is várták. A hagyományőrző vitézek - mintegy 150 fő - viseletben érkeztek a Kárpát-medence minden pontjáról.

A rendezvényen résztvevő gyerekeket többek között múzeumpedagógiai foglalkozások szórakoztatták, amelyen a művész tárlatához kapcsolódó feladatokat oldhattak meg. A programokat közös zenélés és táncház színesítette, fellépett Dresch Mihály, Brasnyó Antal és a Magyarhang zenekar, majd este Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi ajándékát vehette át Somogyi Győző festő- és grafikusművész.

Forrás: MTI

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024