Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott ...

Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának állomásaként március 10-én a lendvai Színház- és Hangversenyteremben „Felelősség és hűség" címmel szervezett ünnepi estet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi estet megelőzően a Bánffy Központban a Kárpát-medencei szintű együttműködés létrehozása érdekében fejlesztési fórumot is szerveztek.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) közös szervezésében lezajlott szakmai fórum után Szász Jenő, az NSKI elnöke a sajtótájékoztatón megköszönte a lehetőséget Balaskó Józsefnek, hogy a Muravidéken is megszervezhették a szakmai fórumot.

Szász Jenő kifejtette, kettős céllal érkeztek a Muravidékre. Az elsődleges cél a Kárpát-medencei fejlesztési hálózat muravidéki állomásának felépítése, a másik pedig a Nemzetstratégiai Kutatóintézet bemutatása a muravidéki magyar közösségnek, erre pedig véleménye szerint a legjobb mód a közös tisztelgés az 1848/49-es hősök előtt.

Szász Jenő szerint a kettős állampolgárság intézményesítésével, a nemzeti egybetartozás tanúságtételéről szóló törvénnyel és a szavazati jog kiterjesztésével közjogi értelemben megszülettek az alappillérek a tényleges nemzetegyesítéshez. Az intézet küldetése ennek a nemzeti integrációs folyamatnak tartalmat adni, ami gyakorlatilag Kárpát-medencei hálózatépítést jelent a társadalmi élet minden területén. Az elnök szerint konkrét megállapodás is született, így a muravidéki magyar gazdasági szakemberek is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A tervek szerint közös pályázatíró irodát hoznak létre, amely figyelni tud a határmenti együttműködést segítő ljubljanai, budapesti, illetve brüsszeli forrásokra. Mindezt teszi annak érdekében, hogy a muravidéki magyarság boldogulni tudjon szülőföldjén a következő hétéves uniós költségvetési lehetőségek közepette.

A cél az, hogy a muravidéki magyarság is meg tudja állítani az asszimilációt, a népességfogyást, illetve az egyre nagyobb problémát jelentő elvándorlást, amit csak megfelelő gazdasági fejlődéssel, munkahelyek teremtésével lehet meggátolni.

Forrás: Népújság

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024