akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Gasztrokulturális hagyományaink a Felvidéken 

Gasztrokulturális hagyományaink a Felvidéken

Három részből álló műhelymunkát tartott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Sacher Polgári Társulás a Kárpát-medencei gasztrokulturális örökségi helyszínek tematikájáról. A rendezvénysorozat az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül közösen megvalósított projektjének, a „Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” (rövidítve: GASTROKULTURA - SKHU/WETA/1901/4.1/205) lezárását jelentette.

A műhelymunka során az egyes partnerszervezetek és külsős szakértők osztották meg gondolataikat a témáról, illetve a projektről. A rendezvények nem csak elméleti, hanem gyakorlati síkon is zajlottak, termékbemutatás és kóstolás is színesítette a programot.

A háromnapos rendezvény alatt előadást tartott – többek között – Ilyés Réka projektasszisztens, a projekt hátterét és fontosabb szegmenseit ismertetve. Hasonlóképpen járt el dr. Csonka Ákos, a partner Sacher PT részéről, aki egyben bemutatta a Sacher-kultusz vonatkozásait, illetve a kulturális örökségi helyszínt, a zselízi Sacher-házat, illetve az ott kibontakozó munkát. Dr. Bali János, a Magyar Néprajzi Társaság főtitkára a hagyományos palóc gasztronómiáról tartott érdekfeszítő és ínycsiklandozó előadást, míg Dr. Tőzsér Anett turisztikai kutató-szakértő az elkészült tanulmányok strukturális, módszertani részeit vázolta fel, kiértékelve annak eredményeit. Az egyes műhelymunkákat Nádasi László, NSKI igazgatóhelyettes moderálta és irányította. Valamennyi nap szakmai előadásai és eszmecseréi végül Farkas Bernadett és a Beszter Cukrászműhely gasztrokulturális élménybemutatóival és kóstolóival zárultak. Az előadó szakpedagógus cukrászként megidézte a történelmi hátterű cukrászati specialitások (Sacher-torta, Esterházy-torta) íz világát, bemutatva egyben azok szakmai ismereteit is.

Nem utolsó sorban bemutatásra kerültek a projekt szakmai kiadványai is, melyek a tématerület tudományos feltárásán alapuló tanulmányok alapján készültek. „Eddig a témát illetően ez a legátfogóbb, legszakszerűbb és legaprólékosabb anyag, ami elkészült. Örülünk, hogy a projekt lehetővé tette ennek létrejöttét és általa egy igényes szakmai anyaggal gazdagodtunk. A Sacher kultusz és az ehhez kötődő gasztrokulturális hagyományok ugyanis olyan értékei a Garam mentének és Zselíz városának, melyek felbecsülhetetlen idegenforgalmi potenciállal rendelkeznek és meghatározó kitörési pontjai lehetnek a régiónak a jövőben” – mondta el ennek kapcsán Csonka Ákos.

A projekt 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegből valósult meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu