Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > „Határ minket el nem választ…”

„Határ minket el nem választ…”

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Ypsylon Média Kft. közös szervezésében, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából került sor június 3-án, Székelyudvarhelyen, illetve június 4-én, Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld – Magyarország felnőtt barátságos futsal mérkőzésekre. A több mint tíz éves múltra visszatekintő barátságos mérkőzések sorozata – minden más sportágat megelőzve – 2004-ben indult útjára, célja pedig nem volt más, mint a nemzeti együvé tartozás és a magyar-magyar kapcsolatok erősítése.

A székelyudvarhelyi városi sportcsarnokban rendezték meg szerdán este a tizenharmadik Székelyföld–Magyarország teremlabdarúgó-mérkőzést. Az összecsapások tizenegy éves történelmében először végeztek a csapatok döntetlenre.

„Határ minket el nem választ…”

Az esemény felvezető meccsén a tíz évvel ezelőtt bajnokságot nyert Székelyudvarhely SK hét játékosa lépett pályára a magyar válogatott mezben futballozó csíkszeredeai főkonzulátus ellen, utóbbi csapatban maga a főkonzul, Zsigmond Barna Pál is játszott, 11-es mezszámmal a hátán. Ha már a mezszámokról szó került, az SK „öregjei" ugyanazt a kék-fehér mezt viselték, mint a tíz évvel ezelőtti döntőn, sőt egyesek még az akkori számukhoz is ragaszkodtak, Hompoth Dezső 10-es, Albert István 14-es, Dénes Barna 8-as, Botorok János 7-es mezben futsalozott, rajtuk kívül Tarcsafalvi Csaba (kapus), Miklós Sándor, Nagy András és Mihály Lehel játszott a meccsen. A kétszer negyedórás mérkőzésen 5+1-es felállásban játszottak a csapatok, ha a mezek és a lábak egy kicsit meg is koptak tíz év alatt, azért most is láthattunk Miklóstól szép szóló után gólt, illetve kapáslövésből szerzett találatot Botoroktól. A meccs végén a pályán levők, valamint a csapat akkori, de még mindig aktív játékosai (Péter Róbert, Klein, Szőcs László, Gál István és a Csoma-testvérek) emléklapot kaptak.

Nagyon magas ritmus, gyors támadások, de kevés igazán nagy helyzet jellemezte a Székelyföld–Magyarország mérkőzés elejét. Egy pillanatig nem álltak le a csapatok, a játékosok sem kímélték egymást, mintha egy téttel rendelkező bajnokit láthatott volna a közönség. A magyar válogatott többet birtokolta a labdát, ám mezőnyfölényét nem tudta kihasználni.

„Határ minket el nem választ…”

A találkozó első gólja a hatodik percben esett, Mánya robogott el a jobb szélen, kiszorított helyzetből lőtt kapura, a labda a keresztlécen csattant, a kipattanót Szőcs vágta be. Hamar jött a válasz, másfél perccel később Rábl kapott labdát a hatoson belül, Klein felett a hálóba talált (1–1). A gyors gólváltást követően ismét kevés helyzet adódott, a felek főleg távolról lőttek kapura. A félidő legszebb helyzete Szőcsé volt, szép csellel küldte el védőjét, lapos lövését védte Tóth.

„Határ minket el nem választ…”

Magyar góllal kezdődött a második játékrész, Vidák félpályáról passzolt Lovashoz, aki a kapunak háttal állva, sarokkal verte Kleint. Rögtön jött a válasz, Csoma Alpár bő tíz méterről bombázott a kapuba. Mindkét részről kemény letámadás, kétkapus játék jellemezte a mérkőzést. A 33. percben ismét a magyar csapatnál volt az előny, Rábl passzából Gál volt eredményes. Az utolsó öt percre kigyűlt a vendégek szabálytalansága, így a 36. percben Szőcs kisbüntetőt végezhetett el, lövését védte Tóth. Szép, sokpasszos támadás végén egyenlített a házigazda Mánya révén (3–3). Még nem volt vége, egy Rábl–Megyeri ellentámadás végén utóbbi lőtte el a labdát Klein mellett. Székelyföld vészkapusos taktikára váltott, ami rögtön góllá érett, a Csoma fivérek egyenlítettek, Alpár passzát Ferenc lőtte be. A magyarok is vészkapusos taktikára váltottak, de gólt nem szereztek, így döntetlennel zárult a találkozó – az első iksz az összecsapások történelmében.

A Sepsiszentgyörgyön csütörtök este rendezett Székelyföld–Magyarország válogatott teremlabdarúgó mérkőzés a vendégek egygólos sikerével ért véget. Ez volt a magyar csapat ötödik sikere az összecsapások történelmében.

„Határ minket el nem választ…”

A szerdai, Székelyudvarhelyen rendezett, 4–4-es döntetlennel véget érő mérkőzéshez hasonlóan a szentgyörgyi találkozó is végletekig kiélezett volt, a lefújáskor a magyar válogatott örülhetett, hiszen végig vezetve 3–2-re nyert. A házigazda a hajrában lehozott kapussal játszott, de nem sikerült a döntetlent érő gólt megszereznie.

„Nagyon motivált csapat volt a magyar, érződött náluk, hogy kezdenek összeszokni. Mi egy hosszú szezon végén vagyunk, sok játékosunk fáradt volt a bajnoki mérkőzések miatt. Nagyon iramos, kiváló találkozó volt, ritka az ilyen nemzetközi szinten is. Az ellenfélnél a fiatal játékosoknak bizonyítaniuk kellett, felszántották a pályát, éltek is a lehetőséggel. Székelyföld egyénileg jobb erőből állt, a magyar pedig összeszedettebb volt, a kicsi plusz most az ő oldalukon volt” – foglalta össze a találkozót Jakab Zoltán, Székelyföld edzője.

Ez volt a tizennegyedik találkozás, Székelyföld nyolcszor nyert, a magyarok ötödik győzelmüket szerezték, egyszer pedig (szerdán) döntetlent játszottak a csapatok. A két válogatott közti elmúlt négy mérkőzésből hármat rendre egy góllal a magyarok nyerték.

Forrás: szekelyhon.ro, uh.ro
Fotók: Sinka Király Levente, szekelyhon.ro

Kapcsolódó anyagok:

Interjú Szász Jenővel a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából
Forrás: M1 │ Ma Reggel │ 2015. június 5.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024