akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Határmenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem ...

Határmenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem épül Karoson

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik stratégiai célkitűzése az egykor kiterjedt, rendszerben működő, de évtizedekkel ezelőtt megszűnt ipari kendergazdaság újjáépítésének elindítása és kiterjesztése a Kárpát-medencében, melynek érdekében az intézetünk évek óta kitartóan végzi előkészítő, tudásgyűjtő és partnerség szervező tevékenységét. E folyamat egyik fontos állomása a „Kenderben a jövő” c. INTERREG „Területi Akcióterv”,mely a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában valósul meg.

Az akcióterv általános célja a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása, helyi adottságokra épülő gazdaság fejlesztése, a hozzáadott érték és feldolgozottsági szint növelése a helyi iparban. Az akcióterv alapvető erőforrása egy nagy hagyományokkal rendelkező, ökológiai elvek mentén is eredményesen termeszthető haszonnövény, az ipari kender, amely korszerű, versenyképes, egyre növekvő keresletű, alacsony környezeti terheléssel előállítható termékek alapanyagául szolgál több iparágban (élelmiszer-, kozmetikai-, textil-, építő-, egészség-, biopolimer- és biokompozit ipar).

2021. szeptember 15-én Karos községben a szervezők ünnepélyes keretek között bejelentették a projektcsomag legnagyobb zöldmezős beruházásának a kezdetét. „Az ipari kenderre alapozott termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztése” c. alprojekt keretében a bodrogközi településen ipari kender és egyéb gyógynövények feldolgozására alkalmas üzemcsarnok létesül, feldolgozó gépsort is telepítve, így hozva létre munkalehetőséget és támogatva a piacképes áruk előállítását a Bodrogközben, a helyi gazdaság számára a határ mindkét oldalán.

A rendezvény résztvevőit Dakos János polgármester és Dr. Hörcsik Richárd,a térségországgyűlési képviselője köszöntötte. Molnár György, az NSKI hálózatfejlesztési igazgatója ismertette, hogy a korszerű ipari kender feldolgozó üzem egy összetett fejlesztési program részeként jön létre és egyben egy nagyszabású Kárpát-medencei fejlesztési folyamat fontos, kezdeti alkotóeleme, így kiemelt jelentőségű beruházásként értékelhető. A feldolgozóüzemben a munka várhatóan 2022 novemberében indulhat meg.

Hírek
2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


2024. április 2.
Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.


2024. március 25.
Budapesti világörökségek

A budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu