akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon 

Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon

Az Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködésben valósult meg a Magyar Tűzoltó Szövetség képzése 2016. május 6-án Pilisszentivánon, ahol a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tagjai tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítésen vehettek részt.  A Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat 2015 áprilisában alakult meg az NSKI kezdeményezésére azzal a céllal, hogy összekapcsolja a külhoni önkéntes tűzoltó szervezeteket az anyaországi szövetséggel.

A házigazda önkéntes egyesület minden feltételt biztosított a Vajdasági és Székelyföldi tűzoltók szakszerű felkészítéséhez. A felkészítők – a Somogy megyei szövetség, a Kötél egyesület és a Pest megyei Speciális mentők tagjai – sűrű programot állítottak össze.

A nap célja a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítéséhez olyan elemek megismertetése és gyakorlása volt, amelyekkel a kistelepüléseken élők gyakran találkoznak. Az önkéntes tűzoltó egyesületek kijelölt vezetőinek szakfelkészítése a településeken előforduló

- műszaki mentési feladatok, ezen belül gépjárműbalesetek,
- olaj- és veszélyesanyag-szennyeződések, és
- az életmentés gyakorolása, valamint
- a viharkárok felszámolásának módszerei, a vízből mentés,
- az eltűnt személyek felkutatása módszereinek megismertetése és gyakorlása volt.

A tűzoltó szertárban berendezett „tanteremben” Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok köszöntője után Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke ismertette a programot, a célokat és az egyes feladatelemeket és bemutatta a képzést tartókat: Benei Tibort, Bodó Lászlót, ifj. Bodó Lászlót, Baráth Gábort, Kovács Mátét és Peti Istvánt.

A foglalkozás helyét előző nap már drónnal berepülték a képzést végzők, így élethű filmbeszámolóval mutatták be a gyakorlati foglalkozás helyszíneit.

Ezt követően elsőként a viharkárok felszámolásának módszereivel, a jellemző kárfajtákkal (fakidőlés, reklámtáblák, kémények) majd az ezekhez alkalmazható kötésmódokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Egy kis szünet után az eltűnt személyek felkutatásának nehézségeit és jól alkalmazható fogásait, a szükséges technikai eszközöket mutatták meg az előadók. Peti István a megtalált eltűntekkel kapcsolatos bánásmód szabályival ismertette meg a hallgatókat, különös tekintettel a kihűlésre és a folyadékpótlásra.

A közúti baleseteknél a személygépkocsiban rekedt sérültek kimentése, állapotuk stabilizálása és a nagyobb járművek vontatása és kerekeikre billentése volt a kiemelt téma. Minden feladatot elméleti összefoglaló után gyakorlati bemutatás követett, amelyben a hallgatók is aktívan részvettek.

 

A legösszetettebb feladat a légi balesetben eltűntek felkutatása volt. A feltételezés szerint a repülőgép egy darabja a közeli tóba esett. Itt találták meg a pilótát, akit a vízből kimentettek. Ennek bemutatását már a Pest megyei mentőegyesület tagjai gyakoroltatták a résztvevőkkel. A másik eltűnt felkutatására csatárláncban indultak a hallgatók, miközben mentőkutyák is keresték az eltűntet. Egy magas partoldalon találták meg a sérült utast, akit a meredek partoldalon mentőhordágyba helyeztek és alpintechnika alkalmazásával mentettek le, majd adtak át a mentőknek.

Közben pihentetőként a víz felületén a kifolyt olaj felfogásának egyszerű módszerét, egy levegővel felfújt „C” tömlővel tanulták meg.

Ezután egy fém konténerben egy szobabútorzatot helyeztek el és meggyújtották. A feladat itt a védőruha és a védőfelszerelések helyes használata és a sugárfedezetében történő behatolás gyakorlása volt. Mint kiderült a nagy hőhatás komoly kihívást jelentett a lelkes gyakorlóknak. 

Foglalkozási nap végén a hőtől és a kutatástól kissé fáradt oktatók és oktatottak a Pilisszentiváni egyesület tagjainak vendégeként a szertárban vacsoráztak, ahol sokszor előkerült még egy-egy momentum a nap forgatagából.

Hírek
2024. február 27.
X. Budapesti Székely Bál

Február 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.


2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu