akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > In memoriam Jankovics Marcell 

In memoriam Jankovics Marcell

A Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetett, Magyarország Érdemes Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, grafikusművész, filmrendező, könyvillusztrátor, művelődéstörténész a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nagy barátja volt.

Talán kevesen tudják, de a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Programjának logója Jankovics Marcell munkája:

                                                                  

Boldogasszony kiállításunk egyik legszebb darabja Pünkösd című tusrajza volt, amiről ő így vallott: „Csíksomlyó időtlenség a vallásosságban. Pünkösd, Szentlélek a kelő Napban, hársfából faragott gótikus Babba Mária, a Napba öltözött Asszony, zarándokok nyírfa-ágacskája, mely a Szűzanya másik fontos fájáról való, az imára kulcsolt öreg kezek az eredetileg rózsabimbókból fűzött rózsafüzértől körülfonva és akié, archaikus népi imádságok vénséges vén gazdasszonya.

A 2017-es Szent László Emlékévhez a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Jankovics Marcell Csillagok közt fényességes csillag című kivételes művének újrakiadásával járult hozzá.

A Zászlók, ha lengenek... rajz- és esszépályázatunk zsűrijének elnökeként éveken át nagy szeretettel és alázattal értékelte, díjazta a gyermekek és fiatalok beérkező pályamunkáit. Az egyik album előszavába a következőket írta: „Mint zsűritag rendre alig várom, hogy láthassam a beküldött gyerekrajzokat, mert mindig tanulok belőlük…”  

Emléke előtt tisztelegve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Jankovics Marcellt a magyar címer és zászló megünneplésére évenként kiírt rajzpályázat zsűrijének tiszteletbeli és örökös elnökévé avatja!

A korábban említett előszó a következőképpen zárul: „Búcsúzásként a kedvencemről írt néhány szóval köszönnék el. Lengyel Loretta a szerbiai Gombosról vagy Doroszlóról (tavasszal jártam Gombos Szent László templomában) olyan művet alkotott, amelyet boldogan akasztanék bekeretezve a falamra. A sötét (!) alapon krétával pingált kis kép egyszerű kivitelű, de sokatmondó munka. A két fa közt kifeszített kötélen fehérnemű szárad, köztük egy zászlóval. Tartalmi többlet: a ruhanemű a gombosi női népviseletből áll. Jelentős, szívmelengető érzelmi többlet: a ruhák között egy tisztára mosott zászló lengedez a szélben. Köszönöm, Loretta!”

Búcsúzásként mi köszönünk mindent, kedves Marcell!

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu