Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > IV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd ...

IV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd Fórum

A Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott kulturális gálaműsorral nyitotta meg rendezvénysorozatát a IV. Magyar Világtalálkozó 2014. május 18-án. A nyolc napon át tartó eseményekre a világ öt kontinenséről érkeztek vendégek, köztük az idei díszvendég Kárpátalja közel százfős küldöttséggel. A IV. Magyar Világtalálkozó egyik társszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt.

 

Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy egy nemzet, éljen akár a Kárpát-medence szívében vagy szétszóródva a nagyvilágban, akkor tud egységes és erős maradni, ha tagjai értéket, szeretetet visznek az emberiség jelenébe és jövőjébe. „Hiszem, hogy nemcsak nyelvében, kultúrájában, a tudomány területén elért eredményekben, de szívében, az emberiség felé forduló szeretetében is él a magyar” – fejezte be beszédét Tarlós István.

Dr. Tanka László a Magyar Világtalálkozó elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a negyedik alkalommal megren­dezett esemény üzenete, hogy jó magyarnak lenni, mert olyan szellemi, tárgyi és emberi értékei vannak a magyarságnak, melyeket mások is tisztelnek és fontosnak tartanak.  A világtalálkozó jelmondata: „Határtalan összefogás értékeinkért”.

Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár után Muszab Alnúr, az ENSZ ifjúsági elnöke szólt a résztvevőkhöz. Ezt követően a világtalálkozóra érkezett világklubok: Kárpát-medence - Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék; majd Ausztrália, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia és az európai országok képviselői mondtak rövid beszédet.

A hivatalos megnyitó ünnepségen több elismerést is átadtak. „A Világ Magyarságért” közéleti és művészeti elismerést azoknak ítélik oda, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek. Ebben az évben Bokor Balázs diplomata, Hg. Esterházy Antal, a Közép-Európai Club Pannónia (KEP) elnöke, Papp Lajos szívsebész professzor, Kassai Lajos lovas-íjász, Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész, Mága Zoltán hegedűművész, Varga Miklós előadóművész és a Kaposvári Csiky Gergely Színház közössége érdemelte ki a díjat.

A „Tiszteletbeli Magyar” címet azok a nem magyar származású személyek kaphatnak, akik Magyarország és a magyarság jó hírnevét hosszú idő óta Magyarország erősítik. A kitüntetést Alekszandr Mehezko oroszországi Világklub-elnöknek és Miguel Manuel Segunda angolai diplomatának ítélték oda.

Az „Összefogás a Magyarságért” díjat azok kaphatják, akik a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében tevékenykednek. Ez évben Muszab Alnúr, az ENSZ ifjúsági elnöke; Joó Géza közgazdász, filmproducer, a Magyar Világtalálkozók szóvivője; Mezei László jogász, a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke és Pörneki András, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Világklub elnöke részesült a kitüntetésben.  A díjazottak Józsa Judit erdélyi keramikusművész „Életfa-kereszt – megmaradásunkért” című alkotását kapták az elismerő oklevél mellé.

IV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd Fórum Május 22-én a világtalálkozó Társadalmi Párbeszéd Fórumához kapcsolódott a „Nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében” című szakmai tanácskozás a Duna Palota Széchenyi termében.
A fórumon előadások hangoztak el a XXI. század nemzeti integrációs lehetőségeiről, és az uniós finanszírozású fejlesztési programok kiterjesztésének lehetőségeiről.

 

A fórumot Fráter Olivér, NSKI elnökhelyettes előadása nyitotta, ezt követően pedig a nemzeti integráció stratégiai és politikai szempontjairól Duray Miklós, a nemzetpolitikai perspektívákról Garaczi Imre, a Kárpát-medencei szintű fejlesztési programok lehetőségeiről Köpeczi Bócz Tamás, a nemzeti integráció elmélyítésének időszerű stratégiai kérdéseiről Horkay Nándor tartott előadást. A Kárpát-haza fejlesztési hálózat rendszeréről Molnár György, Komáromi Róbert, Dobson Tibor és Bacsárszki Pál tájékoztatták a fórum résztvevőit.

A délutáni előadások Közép-Európa jelenlegi helyzetével foglalkoztak, de felvetették a közös magyar múlt és jövő problematikáit is. A rendezvény fővédnöke Eszterházy Antal, a KEP és Prof. Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke voltak. A felkért előadók között elismert hazai és külhoni szakembereket hallgathattak a résztvevők: mások mellett Szakály Sándort, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját, Szép Gyulát, a Kolozsvári Operaház igazgatóját, Gantner István történészt, Bársony András volt kijevi nagykövetet és Radda Istvánt, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend osztrák-német nagypriorját.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024