Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Játék – Ifj. Habda László kiállítása ...

Játék – Ifj. Habda László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A 2015-ös év második kiállításaként nyílt meg az ifj. Habda László képeit felvonultató, Játék című tárlat 2015. február 25-én a Kárpát-haza Galériában. A március 18-ig megtekinthető kiállítás fővédnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Ifj. Habda László Ungváron született 1961-ben. Az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola kerámia szakának elvégzése után érdeklődése hamar a festészet felé fordult. Festészetére jellemző a realista felfogás és az absztrakt látásmód, a nonfiguratív ábrázolás, valamint az élénk színek, sötét tónusok kontrasztjára építő jelzői stílus. 2008-tól kezdődő alkotói korszakában egyre dominánsabbá válik a fekete szín használata. Néhány művében megjelenik a stilizált gyermekrajzok naivitása is. Művészetére hatással voltak a francia impresszionisták, Emil Schumacher német festő alkotásai, valamint a kárpátaljai festőiskola hagyományai és Szűcs Jenő fotográfus művei.

„A tizennegyedik határon túli magyar művész ifj. Habda László, akinek az üzenetét itt, a nemzet fővárosában adjuk át" - hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ünnepi köszöntőjében, aki felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi politikai helyzet tükrében még fontosabb, hogy biztosítsuk a kárpátaljai magyarokat az anyaország és az egész Kárpát-medencei magyarság támogatásáról.

Ifj. Habda László amellett, hogy művészetében a kárpátaljai hagyományokhoz nyúl vissza, nyit az új, az ismeretlen felé. Szász Jenő ezt a tudást olyan receptnek nevezte, amely a magyarság fennmaradásának is záloga. „Tudjuk, hogy a korral való haladás fontossága mellett elengedhetetlen közös történelmi múltunk, hagyományaink őrzése, ápolása és az utókorra testálása. Hiszen, ha múltunkat nem lakjuk be, hiába keressük helyünket a jövőben, örökre hontalanok maradunk.” – zárta gondolatait az NSKI elnöke.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az általa életre hívott Kárpát-haza Galéria egyszerre lát el művészeti és nemzetpolitikai missziót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint. „A kortárs magyar alkotóművészek számára teremt kiállítási lehetőséget, egyben alkalmat az eszmecserére és egymás megismerésére. A Kárpát-haza Galéria nemzetpolitikai missziója pedig abban rejlik, hogy a művészet segítségével hidat épít magyar és magyar között, nem korlátozva az összmagyar művészeti teljesítmények kibontakozásának lehetőségét 93 ezer négyzetkilométerre és 10 millió polgárra, hanem ehelyett komolyan veszi a kulturális nemzet koncepcióját” – fejtette ki az államtitkár ünnepi beszédében.

Kopriva Attila festőművész, művészettörténész elmondta, hogy ifj. Habda László nem úgy fest ahogyan lát, hanem, ahogyan szeretne látni. Olyan formákat, színeket, koncepciókat keres, melyek a hagyományokból táplálkoznak, de ugyanakkor szimbolikus erejűek, mely által mély hatást gyakorolnak a szemlélőre. Kiemelte, hogy a festőművész munkássága során sokat utazott, állított ki, és jelenleg is több alkotótáborba látogat el és aktívan vesz részt a Kárpátaljai Szövetség munkájában. „Ez azt jelenti, hogy neki nem mindegy, hogy a művészettel mi történik Kárpátalján, hova indul vagy hova fejlődik a művészet a mai időkben” – tette hozzá.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

A rendezvényről készült videó megtekintése

Képgaléria

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024