akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett esemény fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt, a rendezvényt – többszáz érdeklődő mellett – megtisztelte jelenlétével Főtisztelendő Mohos Gábor atya, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István Bazilika plébánosa, Főtisztelendő Majnek Antal atya, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspöke, Popovicsné Palojtay Márta asszony, az egyházmegyei Karitász segélykoordinátora, a Csornai Premontrei Apátság részéről Főtisztelendő Fazakas Z. Márton OPraem apát, Németh Szilárd kormánybiztos, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke, illetve a kezdeményezéshez csatlakozott kiemelt támogatók, a Bayer Construct Zrt., a Market Építő Zrt., a Biggeorge Property Zrt. és a 77elektronika Kft. képviselői.

A történelem folyamán külhoni magyar közösségeink közül a kárpátaljai magyarság került rendszerint a legkiszolgáltatottabb helyzetbe. Ma sincs ez másként, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus minden eddiginél nagyobb mértékben tette sebezhetővé és védtelenné ott élő nemzettársainkat. Kárpátalján az egyház képezi a szociális hálót. Negyvenöt különböző intézményének munkatársai és önkéntesei erőn felül próbálnak megtenni mindent a lakosság és a menekültek ellátásáért. Az ingyen-konyhákon, gyermek- és idősotthonokban, gyermek-rehabilitációs központokban, fogyatékosok intézményében és még sok más területen havonta többezer embernek próbálnak segíteni, a római-katolikus egyházmegyére kiterjedő hálózatukon keresztül pedig élelmiszerrel, tűzifával és egészségügyi segédeszközökkel látják el a szükséget szenvedőket.

A rendezvényen beszédet mondott – sorrendben – Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos, Főtisztelendő Majnek Antal nyugalmazott püspök, Popovicsné Palojtay Márta segélykoordinátor asszony, illetvePanyi Miklós Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes.

A lélekemelő koncerten fellépő Alla Breve Vegyeskar 1993. februárjában alakult Székelyudvarhelyen Kovács László karnagy kezdeményezésére, így ők idén ünnepelték 30. születésnapjukat, míg a nemzetközi hírű Liszt Ferenc Kamarazenekar – művészeti vezető Várdai István világhírű csellóművész, koncertmester Tfirst Péter – ugyancsak idén töltötte 60. születésnapját.

A rendezvény műsorvezetője Trill Zsolt kárpátaljai Jászai Mari-díjas kiváló és érdemes művész volt.


Hírek
2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


2024. április 2.
Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu