akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet feladatául tűzte ki, hogy a távoli gyűjteményekben lévő, a hazai kutatás, illetve az érdeklődő nagyközönség számára gyakorlatilag elérhetetlen kötetek facsimile-kiadását elvégezze, és ezáltal becses nemzeti emlékünket szélesebb körben is közkinccsé tegye. Őszentsége Ferenc pápa első magyarországi látogatása előtt tisztelegve jelentette meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a new york-i The Morgan Library&Museum gyűjteményében őrzött kódex facsimile-válogatását, majd második látogatására a párizsi Bibliothèque Nationale de France-ban lévő, 1492-ben készült, április 18-án bemutatott imakönyvét.

A rendkívül díszes, ékszerdoboz-szerű kódex sok-sok érdekességet tartogat. Tartalmi összetétele a hazai és az osztrák liturgikus hagyományok sajátos összefonódásáról tanúskodik. Ismerjük másolóját, hiszen megnevezte magát a kéziratban: ő Stephanus de Cachol minorita szerzetes. A kódex díszítése pedig különleges foglalatát adja mindazon könyvfestészeti stílusoknak, amelyek jelen voltak a Corvina könyvtárban, és amelyek Mátyás uralkodásának utolsó éveiben a budai műhelyben kialakultak, ugyanakkor bepillantást enged abba a folyamatba, hogy miként alakult át az udvari művészet a nagy mecénás, Mátyás halála után. Éppen ezért e díszkézirat rendkívül fontos forrás a hazai reneszánsz művészet története számára.

A könyvbemutatón Szász Jenő NSKI-elnök gondolatait Bali János kutatási igazgató ismertette: „Ezeréves történelmünk során mi, magyarok felmérhetetlen mennyiségű épített, tárgyi és szellemi értéket hoztunk létre és hagytunk örökségül utódaink számára. Ezekből rengeteg került idegen kézre, míg másokat – önsorsrontó korszakainkban – mi magunk kótyavetyéltünk el aprópénzért. Éppen ezért mindennél fontosabb, hogy a még fellelhető nemzeti és kulturális értékeinket felkutassuk, megőrizzük és közkinccsé tegyük. A múlt értékeinek teljes körű ismerete nélkül az eljövendő nemzedékek kevésbé tudnak ön- és céltudatosak lenni, kevésbé lesznek büszkék a magyarságukra, illetve kevésbé tudnak az évszázadok során felhalmozódott kulturális örökségünkre, tapasztalatunkra és tudásunkra támaszkodni.”

Az eseményen Ft. Fazakas Z. Márton O.Praem apát tartott egy baráti, közvetlen előadást, majd Sarbak Gábor irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár kodikológusa mutatta be a kötetet, végül Schöck Gyula, a kivitelező Schöck Artprint Kft. ügyvezetője avatta be az érdeklődőket a technikai kivitelezés néhány részletébe.

Az esemény további érdekességét adta, hogy a rendezvényen jelen volt az egykori székesfehérvári prépost családjának egy leszármazottja is.

Fotó: Nádas Zsófia


webradio.hu – Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását

kultura.hu – Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását

 

Hírek
2024. május 28.
Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu