Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok ...

Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlata

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott – külhoni magyar képzőművészek alkotásait felvonultató – Kárpát-haza Galéria tizenegyedik kiállítójaként mutatkozik be a budapesti Forrás Galériában Kusztos Endre erdélyi festő- és grafikusművész Sorsok című tárlatával.

2014. november 26-án nyitotta meg kapuit a tárlat, melynek fővédnöke L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára volt. Ünnepi beszédet mondott Dr. Prokopp Mária professor emerita és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Kusztos Endre nagyméretű, tónusos rajzai szülőföldjének tájait, a Kis-Küküllő mentét és az erdélyi Sóvidéket jelenítik meg. A művész a táj apró, megbúvó részleteiből alakítja ki világát, melyben a jelentéktelennek tűnő tárgyakon keresztül vezet el minket a jelentős mondanivaló felé. E megfogalmazásban a kisebbségi lét kiemelésének, az emberi értékek egyetemessé való emelésének szimbolikájával találkozunk. Kifejezésmódjára az egyszerűség jellemző, ám ez a tömör, velős ábrázolás több jelentésréteget hordoz magában. E jelképteremtő képesség által mutatkozik meg Kusztos Endrének a költészet, vagy a zene nagyjaival egy vonalba hozható művészete. 

A Sorsok című kiállítással a művész nem titkolt célja, hogy gondolatokat ébresszen a nézőben. A tárlaton bemutatásra kerülő szénrajzok szereplőinek, a tájban meghúzódó jelenségeknek, a természet elemeinek a sorsa ugyanis párhuzamba állítható az emberi sorssal.

Szász Jenő ünnepi beszédében Kusztos Endrét nem pusztán kortársként, sokkal inkább szuverén, alkotó, nagy és jelentős művészként jellemezte. Elmondása szerint a mai erdélyi képzőművészetünk formanyelve, tematikája, kifejezésmódja szorosan kötődik Kusztos Endréhez. A fiatal művészek egész nemzedéke tanult tőle, annyira mély nyomot hagyott erdélyi és egyetemes művészetünkben.

„A láttatásnak ez a képessége a legnagyobbak sajátja: a sejtjeinkben lappangó titkos ösztönvilágból – amelyet a közös eredet, a megélt történelem fűz össze közös emlékezetté – valami felismerhetőt, valami szívdobogtatót kovácsolni: ezt csak nagyon kevesen tudják!” – méltatta az NSKI elnöke a művészt.

A kiállítók ugyanannak a kultúrának a résztvevői és továbbvivői, mint az anyaországban – szögezte le L. Simon László. Kusztos Endre nem a mai Magyarország területén él és munkálkodik, de a szíve, lelke, érzései szerint magyar, függetlenül attól, hogy hol él.

Az NSKI feladatkörét különlegesnek nevezte az államtitkár, hiszen – elmondása szerint – az intézet nem kevesebbel, mint a magyarság megmaradásának zálogaival foglalkozik. A gazdasági terveken túl a Kárpát-haza keretei között bemutatott jeles alkotók műveiből is megérthetjük, mi az a küldetés, amely lelkileg, szellemileg összetart bennünket.

Prokopp Mária szerint Kusztos Endre azon művészek táborához tartozik, akik összekötő kapocsul szolgálnak a földi világ és a transzcendens között. Szénrajzai az Istentől kapott megbízásról vallanak minden sallang nélkül; tisztán, feketén-fehéren jelenik meg az igazság, az ezeréves magyar kultúra, a gyökerek. A professzor asszony szerint Kusztos Endre az egyik legkiválóbb példa arra, hogy a szellem nem öregszik, hanem egyre inkább kibontakozik.

A megnyitó rendezvényt Takács Bence Ervin előadóművész moderálta, a zenei aláfestésről Both Miklós gondoskodott.

Kusztos Endre Sorsok című kiállítása 2014. december 21-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024