Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Sipos László erdélyi festőművész kiállítása

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának szervezésében Számvetés, színvetés  címmel nyílt kiállítás kedden Sipos László erdélyi festőművész munkáiból a budapesti Forrás Galériában. A tárlatot – a festőművész jelenlétében – Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kiállítás fővédnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szomjas György filmrendező nyitotta meg Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja közreműködésével.

Sipos László a Magyar Művészeti Akadémia és a Romániai Képzőművészek Szövetségének is tagja, a képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh volt alelnöke, az erdélyi magyar művészeti élet kiemelkedő alakja. Kolozsváron született, jelenleg Felvincen él és alkot. Művészetében megtalálható a magyar népi kultúra összes motívumkincse, annak összefüggő jelrendszerével és a benne lévő archaikus világszemlélettel. 2011-ben munkásságáért kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével.

A Forrás Galériában látható – mintegy huszonöt festményt és több grafikát felvonultató – Sipos-tárlat, a tavaly október 14-én nyílt Kárpát-haza Galéria hetedik kiállítása. A kiállítótér létrehozásával az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medence kiemelkedő kortárs magyar képzőművészeti értékeinek bemutatásával a kultúra területén is szeretné kifejezni a magyar nemzet határokon átívelő egyesítésének szándékát.

Szász Jenő  markáns, kiemelkedő és konzekvensen építkező életműnek nevezte Sipos László munkásságát, amely hűen tükrözi a külhonba szakadt erdélyi magyarság sorsát. „Egy olyan művész áll ma előttünk, aki egyedül volt kénytelen meggyökerezni egy erdélyi kisvárosban. Nem maga választotta meg életterét, hanem a diktatúra kényszere jelölte ki otthonát. Erős egyéniségként azonban vidéki magára utaltságát a maga javára tudta fordítani: felvinci műterméből az alkotások Európa rangos kiállítótermeibe jutottak el.” – fejtette ki köszöntőjében az NSKI elnöke.

Dr. Hoppál Péter  kihangsúlyozta, hogy az 1969 óta alkotó művész kitart az úton, amelyre a kolozsvári képzőművészeti főiskolán lépett. Képei arról a korról mesélnek, amelyekben születtek, hiszen „a jó művész korának krónikása”. Sipos alkotásai azonban sajátos szimbólumrendszerükkel túl is mutatnak önmagukon, de nagyban meghatározza őket a kolozsvári identitás. A kultúráért felelős államtitkár egyúttal köszönetet mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hiánypótló munkájáért az egységes Kárpát-medencei magyar művészet létrehozásában, ahogy mondta: „napjaink kultúrpolitikájának fő feladata a Kárpát-medencében lévő örökségünk átadása és ápolása".

Az 1970-es évek elejétől kezdve Sipos László és Szomjas György  jó barátok. Mielőtt a kiállítást hivatalosan is megnyitotta volna, a filmrendező elmondta, ikonokként ható alkotásain Sipos ideálokat fogalmaz meg, melyekben a szépség és a nemesség egyszerre van jelen, mindeközben pedig az univerzummal keresi a kapcsolatot.

Sipos László Számvetés, színvetés című kiállítása július 30-ig látható a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024