akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat IV. ...

Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat IV. Hálózatépítő Konferenciája

A Károli Gáspár Református Egyetem - a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel társszervezésben - 2018. október 11-13-án rendezte meg a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat IV. Hálózatépítő Konferenciáját, amelyen 160 fő, a Kárpát-medencében tevékenykedő mentálhigiénés kolléga vett részt. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor, az NSKI Kutatási Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság vezető-tervezője, Dr. Tőzsér Anett az NSKI Kutatási Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság Magyar Megújulás és Gyarapodás osztályának vezetője és Kovács Katalin Tünde, a Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság szociális referense képviselte.

A konferencia plenáris ülésén Nt.dr.PhD Szénási Szilárd, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház esperese elmondta, mennyire fontos odafordulnunk a bajban lévőkhöz. Ezen keresztül Isten kész megújítani az életünket, azonban több bizalomra van szükségünk Őbenne. Feltétel nélküli bizalom kell ahhoz Istenben, hogy Ő meg tudja tölteni az üres edényeket. Törekednünk kell arra is, hogy ne arra tekintsünk, amink nincs, hanem arra, amink van.

Dr. Bozsonyi Károly, a Károli Gáspár Református Egyetem rektor-helyettese elmondta, hogy anyagi, lelki és szellemi dimenzióban válságot élünk és nem mindegy, hogy ezekkel a tényezőkkel milyen intenzíven foglalkozunk. A lélek aritmetikáját a szeretet határozza meg, amelyből minél többet osztunk szét, annál több marad nekünk is. A Kárpát-medencében való megmaradáshoz a mentálhigiéné is hozzájárul, ezen keresztül is képes a szeretet áramolni.

Horkay Nándor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezető-tervezője a köszöntő beszédében megköszönte a Károli Gáspár Református Egyetem 15 éves határon inneni és túli munkáját, amellyel a Kárpát-medencei magyar lelki megújulást szolgálják. Ez a lelki-szellemi alapja ugyanis minden további nemzetstratégiai tevékenységnek. A lelki segítés szolgálata az alapfeltétele annak, hogy magyar nemzet újra megújulhasson. Hangsúlyozta, hogy az NSKI igyekszik minden olyan magyar-magyar hálózatépítő kezdeményezést felkarolni, amely a nemzet szövetének az építését szolgálja. Kiemelte továbbá, hogy a jelenlegi politikai stratégiák korát hamarosan a szakrális nemzetstratégiák kora váltja fel, s több európai országhoz (pl. Oroszország, Lengyelország, Németország, Franciaország, Anglia) hasonlóan a Kárpát-hazában is láthatóak már a keresztény szakrális fordulatot előkészítő közösségek élő jelei.

Ezt követően a szervezők nevében Nt. Szathmáry Zsuzsanna, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség elnöke meleg szavakkal köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy azon hallgatók előtt, akik elvégezték a képzést, új kapuk nyíltak meg, amely örvendezteti őket, a családjukat és a közösségeiket egyaránt, hiszen a munkájukkal gyógyulnak az életek. Akik ezt a képzést életre hívták, Isten segítségével tették és továbbra is hintik a magot Kárpát-medence szerte. Léván idén a harmadik képzést indították el és folyamatosan bebizonyosodik, mennyire áldott eszköz ez a képzés. Az elnök asszony megköszönte a támogatóknak a konferencia segítését és Isten áldását kívánta a rendezvény és a résztvevők számára.

A köszöntőket követően Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tanácsadója a nemzeti azonosságtudat és a társadalmi kapcsolatok közötti összefüggéseket elemezte. Nagyívű előadásában kiemelte, hogy a társadalmi torzulások alapja a tudattalan. Vizsgálni kell a társadalmi hátterét is annak, hogy miért billen meg az egyén lelki egészsége. A depressziónak és a különféle függőségeknek mélyebb okai összefüggésbe hozhatók a közösségi deformálódásokkal. A magányosodás legjobb ellenszere lehet a hálózatosodás. Az előadó ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a magyarság spontán átöröklődése veszélybe került és ezért is kellett létrejönnie a lelki segítő szolgálatnak. Amely nem csak a megrendült lelkű embereknek segít, hanem azt a természetességet is képes visszahozni, amelynek segítségével a magyar nemzet megmaradhat és megújulhat.

Dr. med. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének vezetője „A mi családunk – szakmai hálózat, mint közösségi erőforrás” című előadásában a közösség erőforrásairól szólt. A Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont közössége is egy érzelmi, lélektani kapcsolódás, amelyet sok közös vonás fűz össze, és egy olyan közösség, amelynek alapja a szeretet kell, hogy legyen, hiszen csak ez tud valódi változást kiváltani az emberekből. Az előadó elmondta, hogy 18 év alatt 1200 ember vett részt a mentálhigiénés képzésben és miután mély gyógyulási szükséglet van a Kárpát-medencében, ez a közösség komoly erőforrás lehet a magyarság, a magyar emberek gyógyulási, gyógyítási folyamatában.

A plenáris előadások keretében Dr. PhD Mirnics Zsuzsanna, a KRE Pszichológiai Intézetének oktatója a változó család szerepéről beszélt.

A plenáris üléseket követően változatos, főként a család témakörét érintő szekcióülésekre került sor.

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu