akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Két kisrégió népviseletbe öltözik Udvarhelyszéken

Két kisrégió népviseletbe öltözik Udvarhelyszéken

Az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mindkét – immár hagyományosnak számító – népviseleti rendezvénye, azonban idén októberben újra bemutatják Homoród-mente és Sóvidék viseleteit. A szervezők sajtótájékoztató keretében ismertették a Homoród-mente Népviseletben VII. és a Sóvidék Népviseletben  IV. elnevezésű seregszemlék időpontjait, programjait. Szentegyházán 2021. október 2-án, szombaton, Alsósófalván pedig október 3-án, vasárnap várják a küldöttségeket.

Mihály János történész, a programsorozat ötletgazdája, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) munkatársa, valamint György László, a szentegyházi Mosoly Egyesület elnöke és Simó Márton, az Élő Székelyföld Egyesület elnöke közös sajtótájékoztatón ismertette a két eseményre vonatkozó hasznos információkat.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellehetetlenítették a tömegrendezvények szervezését. Most, mivel a közegészségügyi mutatók megfelelőek, úgy tűnik, hogy elhárult minden akadály az ilyen jellegű közösségépítő programok útjából.

Mihály János elmondta, hogy minden a jól bejáratott forgatókönyv és tervek szerint halad. Mindkét helyszínen – október 2-án Szentegyházán és október 3-án Alsósófalván – délelőtt 10.00 és 11.00 óra között gyülekeznek a települések küldöttségei, majd zenés kísérettel ökumenikus istentiszteletre vonulnak. Szentegyházán a nagyfalusi római katolikus, míg Alsósófalván a helyi református templom fogadja be a vendégeket. Az istentiszteleteket követően közös fotók készülnek, majd mindkét helyszínen a művelődési házakban folytatódnak az események 13.00 órától. Ünnepi köszöntők hangzanak el, majd megnyitják az Őseink Viseletben címet viselő kiállításokat, amelyeket helyi családoknál őrzött fotórelikviákból állítottak össze a szervezők. Mind a két településen – az NSKI felajánlásaként – helyben maradnak ezek az értékes képi anyagok, amelyek majd a művelődési házak, vagy más közösségi helyiségek falain lesznek megtekinthetőek. A helyi viseletekről, annak változatairól, a régebbi és ma is élő anyag-, illetve formahasználatról szóló néprajzi előadások is a programok részét képezik. Ezt követően 13.30 és 15.30 óra között a jelenlevő küldöttségek viseleteit tekinthetik meg a kilátogatók, illetve minden csoport bemutat egy-egy rövid műsorszámot, amely lehet reprezentatív helyi tánc, népdalcsokor, vagy helyhez kötődő vers-, illetve ballada-feldolgozás. A találkozók hivatalos részét közebéd zárja, de egyúttal a következő seregszemlék házigazdáit is bejelentik majd. A hivatalos program 18.00 órakor zárul, de amennyiben igény mutatkozik rá, a közös éneklés, az örömzenélés, a táncmulatság mind a két helyszínen hajnalig folytatható.

A találkozókra alkalmi újság is készül.

A programban felmerülő esetleges változásokról a szervezők a következő hetekben újabb sajtótájékoztatók keretében nyújtanak majd tájékoztatást.

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Forrás: eloszekelyfold.ro

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu