akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG ...

III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

III.  INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL
KIEMELT TÉMA: RÉGIÓK, VÁROSOK, NYELVHASZNÁLAT 

ÉS 

KONFERENCIA A KLÍMAVÁLTOZÁS KÁRPÁT-MEDENCEI ADAPTÁCIÓS KIHÍVÁSAI ÉS A NEMZETI ALKALMAZKODÁSI TÉRINFOTMATIKAI RENDSZER (NATéR) KÁRPÁT-MEDENCEI KITERJESZTÉSÉRŐL (KARPATéR) 

TERVEZETT PROGRAM

2021. november 25–26., Budapest
Az esemény a járványhelyzet miatt hibrid körülmények között, online és élőben kerül megrendezésre, így az időtartam és egyéb rendezési körülmények változhatnak.
 

Megnyitó: 2021. november 25. 10:00
Szervező: Nemzetstratégiai Kutatóintézet
Társszervezők: Budapesti Corvinus Egyetem, ELTE Bölcsészettudományi Kar 

Szakmai partnerek:
Magyar Földrajzi Társaság, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Néprajzi Társaság, Magyar Regionális Tudományi Társaság, Magyar Urbanisztikai Társaság, Néprajzi Múzeum, Partiumi Területi Kutatások Intézete, REGA Régiókutató Egyesület – Székelyudvarhely, Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat

FELHÍVÁS

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2021. november 25-26-án rendezi meg a III. Interdiszciplináris Konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről.

A konferencia része egy több éven átívelő rendezvénysorozatnak, amely a külhoni magyarságot kutatók tudományos és szakpolitika-formáló műhelyei számára kíván rendszeres eszmecserét biztosítani. Cél, hogy jobban megismerhessük a Kárpát-medencében egymás mellett élő közösségek tudományos eredményeit és elképzeléseit.

A III. Interdiszciplináris Kárpát-medencei Konferenciánk társrendezvényeként, vele egy időben „A klímaváltozás Kárpát-medencei adaptációs kihívásai és a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) Kárpát-medencei kiterjesztése (KARPATéR)” címmel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központja (MBFSZ) szakmai tanácskozást szervez. Az esemény a Magyarországon az MBFSZ által már hosszú évek óta sikeresen működtetett Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségét és igényét tárja fel. A NATéR a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segíti a köz- és a magánszféra különböző szereplői számára, nyilvánosan megjeleníti a klímaváltozással, annak hatásaival és az azokkal szembeni sérülékenységgel kapcsolatos környezeti, társadalmi és gazdasági adatok és információk széles körét.

JELENTKEZÉS

A konferencián nem előadóként való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2021. november 23-ig a konferencia@nski.gov.hu címen.

PUBLIKÁCIÓK

A szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet absztraktkötetet ad ki. Tervezzük az előadások tanulmánnyá formált változatainak lektorált tanulmánykötetben való megjelentetését 2022 folyamán, egyes kiválasztott írások pedig a megújult Kárpát-Haza Szemle folyóirat 2022. évi számaiban kaphatnak helyet. A tanulmányok megjelenésének követelményeiről és a szerzők határidőiről a konferenciát követően adunk tájékoztatást.

TUDOMÁNYOS SZERVEZŐBIZOTTSÁG

Bakk Miklós, Bali János, Csata Zsombor, Farkas György, Kolozsvári Katalin, Nagy Benedek, Péti Márton, Puskás Attila, Schwarcz Gyöngyi, Szász Jenő, Szilágyi Ferenc, Szoták Szilvia, Tőzsér Anett
[továbbá szakmai partnereink kutatói és szakértői] 

A KONFERENCIA SZERVEZŐI
Hadnagy Izabella, Péterfi Petra
konferencia@nski.gov.hu

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu