akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat 2023
Nyitóoldal > Hírek > Konferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia ...

Konferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

Válság és alkalmazkodás a Kárpát-medencében

Debrecen, 2023. november 23–24. 

FELHÍVÁS

A 21. század első két évtizede a sorozatos válságokról szól világszerte. A Kárpát-medencében élő magyarokat, éljenek bármelyik nemzetállam keretei között, eltérő módon ugyan, de egyaránt érintik a rendszerszintű kihívásokat jelentő pénzügyi, gazdasági, ökológiai, egészségügyi válságok, a háborúk okozta politikai és humanitárius krízishelyzetek. A válságok társadalmi, gazdasági, környezeti hatásai komoly kihívásokat jelentenek, az ezekhez való alkalmazkodás létfontosságúvá vált. A konferencia célja számba venni, megérteni azokat a hatásokat, amelyek a válságok nyomán az egyes közösségekre, térségekre, országokra és régiókra nehezednek, illetve megvizsgálni azt, hogy mit kezdenek ezekkel a helyzetekkel a Kárpát-medence országai, illetve az ezekben élő magyar közösségek. Milyen helyi, térségi, nemzeti vagy makroregionális válaszokat, megoldásokat találnak az egyes szinteken?

E kérdések mentén a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én rendezi meg V. Interdiszciplináris Konferenciáját Válság és alkalmazkodás a Kárpát-medencében címmel.

A konferenciasorozat a külhoni magyarság kérdéseivel foglalkozó kutatók tudományos és szakpolitika-formáló műhelyei számára kíván rendszeres véleménycserét biztosítani. Célja, hogy jobban megismerhessük a Kárpát-medencében egymás mellett élő közösségek vizsgálatával foglalkozó kutatók és intézmények eredményeit és elképzeléseit. A téma összetettsége miatt a konferenciasorozat alapvető szemléleti megközelítése az interdiszciplinaritás, ezért elsősorban az alábbi tudományterületekről és témakörökből várunk előadásokat és szekciójavaslatokat: földrajz, gazdaságtudomány, geopolitika, kisebbségkutatás, környezet- és földtudomány, néprajz, nyelvtudomány, politológia, regionális tudomány, szociológia és szociokulturális antropológia.

JELENTKEZÉS

A szekciókra vonatkozó konkrét javaslatokat 2500-3000 karakteres leírásokkal 2023. augusztus 31-ig várjuk az alábbi címre: konferencia@nski.gov.hu.

A befogadott szekciókat szeptember elején hirdetjük meg. Ezt követően a tervezett előadások max. 1000 karakteres absztraktjait 2023. október 15-ig lehet beküldeni, szintén a konferencia@nski.gov.hu címre. A befogadott előadásokról 2023. október 31-ig értesítjük a jelentkezőket, részletes program is ekkor várható.

A konferencián nem előadóként való részvétel szintén lehetséges, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2023. november 15-igkonferencia@nski.gov.hu címen.

A konferencián való részvétel előadóként és hallgatóként egyaránt ingyenes.

 PUBLIKÁCIÓK

A szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet absztrakt kötetet ad ki. Tervezzük egyes kiválasztott előadások tanulmánnyá formált változatainak a megújult Kárpát-haza Szemle folyóirat 2024. évi számaiban való megjelentetését. A tanulmányok megjelenésének követelményeiről és határidőiről a konferenciát követően adunk tájékoztatást.

TUDOMÁNYOS SZERVEZŐBIZOTTSÁG

Bali János, Csata Zsombor, Nagy Benedek, Péti Márton, Puskás Attila,
Schwarcz Gyöngyi, Szász Jenő, Szoták Szilvia, Tőzsér Anett
[továbbá szakmai partnereink kutatói és szakértői]

 OPERATÍV SZERVEZŐK ÉS KAPCSOLAT

Bálint Aliz Kamilla, Varga-Péterfi Petra
konferencia@nski.gov.hu

 

A felhívás letölthető:  V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-Medencei Magyarság Helyzetéről

Hírek
2023. november 30.
Hungarikumok – Podcast-beszélgetés

A közelmúltban megjelent A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című egyetemi tankönyv szerzőjével és intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel készített podcast-beszélgetést Sallai Zsófia, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs Irodájának vezetője.


2023. november 28.
Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája Debrecenben

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Idén Debrecen adott otthont a rendezvénynek. 


2023. november 21.
XXII. Lakiteleki Filmszemle

2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu