akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Konferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia ...

Konferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

 

 

FRISSÍTÉS

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet

V. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről
Válság és alkalmazkodás a Kárpát-medencében

címmel tudományos konferenciát szervez

2023. november 23–24-én Debrecenben

A konferencia helyszíne a Kölcsey Központ és a Hotel Lycium.

A konferencia része a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatnak.


Programok

Programfüzet

Absztraktkötet

 

FELHÍVÁS

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal rendezi meg interdiszciplináris tudományos találkozóját, amellyel a Kárpát-medencei magyarságkutatás területén tevékenykedő kutatók tudományos és szakpolitika-formáló műhelyei számára kíván megfelelő kereteket biztosítani az eszmecseréhez, a legújabb kutatási eredmények közzétételéhez.

Az idei esemény is interdiszciplináris, elsősorban az alábbi tudományterületekről és témakörökből várunk előadásokat: földrajz, gazdaságtudomány, geopolitika, kisebbségkutatás, környezet- és földtudomány, néprajz, nyelvtudomány, politológia, regionális tudomány, szociológia, szociális és kulturális antropológia.

SZEKCIÓK 1.0


SZEKCIÓK 2.0JELENTKEZÉS MEGHOSSZABBÍTVA

Az előadások legfeljebb 1000 karakteres absztraktját a kiválasztott szekció megjelölésével 2023. október 22-ig várjuk a konferencia@nski.gov.hu címre. Az előadások befogadásáról október 31-ig küldünk értesítést. Részletes program október 31-én lesz várható.

A konferenciára várjuk azokat az érdeklődőket is, akik csupán hallgatóként kívánnak részt venni. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát 2023. november 15-ig jelezze konferencia@nski.gov.hu címen.

A konferencián való részvétel előadóként és hallgatóként egyaránt ingyenes.

A konferencia hibrid formában valósul meg: előadók számára jelenléti, míg a hallgatóság számára biztosítjuk a konferencia programjának online közvetítését.


PUBLIKÁCIÓK

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet absztraktkötetet ad ki. Tervezzük egyes kiválasztott előadások tanulmánnyá formált változatainak a megújult Kárpát-haza Szemle folyóirat 2024. évi számaiban való megjelentetését. A tanulmányok megjelenésének követelményeiről és a szerzők határidőiről a konferenciát követően adunk tájékoztatást.

A Kárpát-haza Szemle előző számai és a formai követelmények az alábbi linken érhetők el: https://nski.hu/karpat-haza-szemle.html


TUDOMÁNYOS SZERVEZŐBIZOTTSÁG
Bali János, Csata Zsombor, Nagy Benedek, Péti Márton, Puskás Attila, Schwarcz Gyöngyi,
Szász Jenő, Szoták Szilvia, Tőzsér Anett
(továbbá szakmai partnereink kutatói és szakértői)

 
A KONFERENCIA SZERVEZŐI
Bálint Aliz Kamilla, Varga-Péterfi Petra
konferencia@nski.gov.hu


KONFERENCIA FELHÍVÁS

Előzmények


V. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről
Válság és alkalmazkodás a Kárpát-medencében

címmel tudományos konferenciát szervez

2023. november 23–24-én Debrecenben


FELHÍVÁS

A 21. század első két évtizede a sorozatos válságokról szól világszerte. A Kárpát-medencében élő magyarokat, éljenek bármelyik nemzetállam keretei között, eltérő módon ugyan, de egyaránt érintetik a rendszerszintű kihívásokat jelentő pénzügyi, gazdasági, ökológiai, egészségügyi válságok, a háborúk okozta politikai és humanitárius krízishelyzetek. A válságok társadalmi, gazdasági, környezeti hatásai komoly kihívásokat jelentenek, az ezekhez való alkalmazkodás létfontosságúvá vált. A konferencia célja számba venni, megérteni azokat a hatásokat, amelyek a válságok nyomán az egyes közösségekre, térségekre, országokra és régiókra nehezednek, illetve megvizsgálni azt, hogy mit kezdenek ezekkel a helyzetekkel a Kárpát-medence országai, illetve az ezekben élő magyar közösségek. Milyen helyi, térségi, nemzeti vagy makroregionális válaszokat, megoldásokat találnak az egyes szinteken.

E kérdések mentén a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én rendezi meg V. Interdiszciplináris Konferenciáját Válság és alkalmazkodás a Kárpát-medencében címmel.

A konferenciasorozat a külhoni magyarság kérdéseivel foglalkozó kutatók tudományos és szakpolitika-formáló műhelyei számára kíván rendszeres véleménycserét biztosítani. Célja, hogy jobban megismerhessük a Kárpát-medencében egymás mellett élő közösségek vizsgálatával foglalkozó kutatók és intézmények eredményeit és elképzeléseit. A téma összetettsége miatt a konferenciasorozat alapvető szemléleti megközelítése az interdiszciplinaritás, ezért elsősorban az alábbi tudományterületekről és témakörökből várunk előadásokat és szekciójavaslatokat: földrajzgazdaságtudománygeopolitikakisebbségkutatás, környezet- és földtudománynéprajznyelvtudománypolitológiaregionális tudományszociológiaszociokulturális antropológia.


JELENTKEZÉS

szekciókra vonatkozó konkrét javaslatokat 2500-3000 karakteres leírásokkal 2023. augusztus 31-ig várjuk az alábbi címre: konferencia@nski.gov.hu.

A befogadott szekciókat szeptember elején hirdetjük meg. Ezt követően a tervezett előadások max. 1000 karakteres absztraktjait 2023. október 15-ig lehet beküldeni, szintén a konferencia@nski.gov.hu címre. A befogadott előadásokról 2023. október 31-ig értesítjük a jelentkezőket, részletes program is ekkor várható.

A konferencián nem előadóként való részvétel szintén lehetséges, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát 2023. november 15-ig jelezze  a konferencia@nski.gov.hu címen.

A konferencián való részvétel előadóként és hallgatóként egyaránt ingyenes.


PUBLIKÁCIÓK

A szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet absztraktkötetet ad ki. Tervezzük egyes kiválasztott előadások tanulmánnyá formált változatainak a megújult Kárpát-haza Szemle folyóirat 2024. évi számaiban való megjelentetését. A tanulmányok megjelenésének követelményeiről és a szerzők határidőiről a konferenciát követően adunk tájékoztatást.


TUDOMÁNYOS SZERVEZŐBIZOTTSÁG
Bali János, Csata Zsombor, Nagy Benedek, Péti Márton, Puskás Attila, Schwarcz Gyöngyi, 
Szász Jenő, Szoták Szilvia, Tőzsér Anett 
[továbbá szakmai partnereink kutatói és szakértői]


OPERATÍV SZERVEZŐK ÉS KAPCSOLAT
Bálint Aliz Kamilla, Varga-Péterfi Petra 
konferencia@nski.gov.hu

 

 

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu