Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Könyvbemutató Székelyudvarhelyen

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnerségével készült, és a székely iskolaváros magyar nyelvű egészségügyi oktatását feldolgozó kötet bemutatójára az I. Kórházi Napok rendezvénysorozat keretében került sor Székelyudvarhelyen.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében elmondta, hogy rendhagyó kiadvány kerül bemutatásra, mert műfaját tekintve talán a monográfia illik rá a legjobban, de a kötet sokkal több annál: nem csak kimerítően dokumentálja az 1949-ben Vöröskeresztes Nővérképző néven megalakult, és azóta több névváltozáson átesett, de töretlenül működő székelyudvarhelyi egészségügyi oktatást, hanem megszólaltatja az intézmény volt vezetőit és diákjait, illetve ízelítőt nyújt arról a konferenciáról, amely éppen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főszervezésében valósult meg még 2019-ben, és így nem csak monográfiáról, hanem interjú- és konferenciakötetről is beszélhetünk.

A könyvbemutató szervesen illeszkedik az NSKI székelyföldi egészségügyi tevékenységébe: a 2015-ös, az erdélyi fül-orr-gégészet megalakulásának 100. évfordulóján tartott Centenáriumi Kongresszushoz, amit – Mozaikok az erdélyi fül-orr-gégészet történetéből című – Kárpát-Haza Napló kiadvány zárt, a 2016-ban publikált két – Székelyudvarhelyi Integrált Aktív Kórház, illetve Székelyföld egészségügye című – tanulmányhoz, a 2017-ben kiadott Dr. Mátyus András: Az udvarhelyszéki gyógyászat története című kétkötetes könyvhöz, illetve a 2019. májusában tartott Dr. Szentannai Dénes Emlékkonferenciához, valamint a novemberében rendezett és fentebb említett Ápolás művészete – Értékmegőrzés és jövőbe tekintés elnevezésű konferenciához.

A könyvbemutatón elhangzott, hogy nehéz időszakban született meg és virágzott fel a székelyudvarhelyi egészségügyi oktatás, hiszen egy olyan korban történt mindez, amikor nem a hitből való építkezés, hanem éppen annak rombolása volt a cél. Hogy mégis felvirágzott, az annak tudható be, hogy elhivatott emberek – tudásuk önzetlen átörökítőiként – szenvedések enyhítői, betegségek gyógyítói és az erre fogékony generációk tanítómesterei tudtak lenni. A kötet az ő emlékük előtti főhajtás is egyben.

A kiadvány ugyanakkor azt a célt is szolgálja, amire a 2019-es konferencia Jakab apostol leveléből vett mottója is hivatkozott: „Szeretteim, legyetek az igének cselekvői és nem csupán hallgatói!”, azaz – a romániai magyar nyelvű egészségügyi képzés alappillérének számító székelyudvarhelyi egészségügyi oktatás hagyományaira, annak minőségére és szellemiségére büszkén – cselekvően hozzájárulni a székely iskola- és anyaváros egészségügyi oktatásának megerősítéséhez.

A kiemelkedő történelmi hagyományokkal és demográfiai potenciállal rendelkező Székelyudvarhely joggal ragaszkodott és ragaszkodik az egészségügyi oktatás Székelyudvarhelyen maradásához és fejlesztéséhez, így közös felelősség, hogy – az egységes Kárpát-medencei oktatási tér részeként – a székelyföldi tömbmagyarság felsőoktatási struktúrájába emelkedjen a magyar egészségügyi oktatás, megfelelő kínálatot nyújtva így az Erdélyben született magyar fiatalok számára, és segítve ezáltal a szülőföldön való boldogulás nemzetmentő programját.

Köszönet illeti a Dr. Imreh Domokos Alapítványt, a Székelyudvarhelyi Városi Kórházat, az Egészségügyi Asszisztensképzőt, a Tamási Áron Gimnáziumot, az Orbán Balázs Intézetet, illetve mindenkit, aki időt és fáradtságot nem kímélve hozzájárult a könyv megjelenéséhez.


Fotó: Székelyudvarhelyi Városi Kórház és Bálint Károly

Videó: M1, Erdély Ma című műsorban, 2024. március 4.

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024