Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Legyen szeptember 26-a minden évben a ...

Legyen szeptember 26-a minden évben a Kárpát-medencei Turizmus Napja – hangzott el a Turizmus Világnapja alkalmából megtartott szakmai rendezvényen

Szakmai előadásokkal ünnepelt a Turizmus Világnapja alkalmából az Edutus Főiskola és a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) 2014. szeptember 26-án. A főiskola rendezvénytermében tartott szakmai eseményen az előadók a turizmus és helyi közösségre gyakorolt hatása szempontjából vizsgálták a TDM-ek működését.

„Az idén szakmai programmal járulunk hozzá a turizmus világnap megünnepléséhez” – nyitotta meg a turisztikai szakembereket és hallgatókat is vonzó rendezvényt Jandala Csilla, a Edutus Főiskola mb. rektora, a TUTSZ elnöke.

Horkay Nándor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatója „A nemzeti együttműködés elmélyítésének turizmust érintő Kárpát-medencei vonatkozásai és lehetőségei” címmel megtartott, tartalmában és víziójában is különleges előadásában arról beszélt, hogy a külhoni és hazai magyar közösség szakmai együttműködését milyen módon tudnánk kiterjeszteni, s ez milyen előnyökkel járna a Kárpát-medencei résztvevő felek (magyar-magyar, más nemzetközösségek) számára. A szakember hangsúlyozta, hogy a pozitív változáshoz a szakmai megújulás mellett a Kárpát-medencei turisztikai szakmai együttműködés és a fejlesztési rendszer megújítására is szükség van. Előadása végén kiért arra is, hogy a klasszikus turisztikai termék 75-85 százaléka a testnek, 10-15 százalék a szellemnek szól, alig 5-10 százalék a léleké, és a legtöbb esetben ez is esetleges. A „soulness”, vagyis a hiteles lelki és spirituális élmények felé nyitásban nagy lehetőségek rejlenek hazánkban is.

„A TDM-ek célja a turizmus tartós növekedési pályára állítása, aki ma ezt nem veszi komolyan, az nem trendi” – kezdte számos példával illusztrált, „A desztináció menedzsment lehetőségei Magyarországon” című előadását Semsey Nándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke. Külön hangsúlyozta, hogy a szervezetek működését keretszinten meghatározó törvényi szabályozás nélkül nehéz versenyképessé válni és növekedési pályán maradni.

Somossy Eszter, a Gárdonyi helyi és a Velencei-tavi térségi TDM munkaszervezet vezetője gyakornoki programjukat ismertetve elmondta: a gyakornokokat abba a fontos kutatómunkába is bevonták, melynek során 43 TDM hazai szervezetet kérdeztek meg vendégforgalmukkal, pályázataikkal, a menedzselésükre bízott létesítmények számával kapcsolatban. A felmérés szomorú eredménye, hogy bár 13 hazai vizsgált desztináció eléri vagy meghaladja, de a legtöbb hazai desztinációban a vendégéjszakák száma 2012-ben 200.000 alatt maradt. Magyarics Gábor, Tata és környéke Turisztikai Egyesület TDM menedzsere a mögöttük álló három év eredményeiről, kihívásairól beszélt, külön kiemelve a stratégiai tervezés fontosságát.

Az eseményen jelen volt Nemes Andrea, az NGM főosztályvezetője is, aki azt emelte ki, hogy az államigazgatásnak a többi résztvevővel közösen kellett kialakítani azt az együttműködést, ami a hazai turizmust eredményesebbé teheti. Jandala Csilla rektor asszony emlékeztetett rá, hogy szintén a Turizmus Világnaphoz kötődően, hagyományteremtő céllal rendezik meg a nap folyamán a Harsányi János Főiskolán, illetve az átalakulás óta az Edutus Főiskolán végzett turizmus szakos hallgatók alumni találkozóját.

Gomola Marius, a Horwath, HTL Hungary vezérigazgatója, a TUTSZ alelnöke elmondta: a TUTSZ koordinációs szerepet kíván betölteni a szakmai és a privát szervezetek között, bevonva a civil szervezeteket is, ezzel segítve az ágazatot a siker elérésében. Hozzászólásában a konferenciát történelmi napnak nevezte és kezdeményezte, hogy szeptember 26-a legyen a jövőben a Kárpát-medencei Turizmus Napja. Ennek megünneplésére kezdeményezte, hogy a jövő évben egy nagyszabású szakmai konferencia és számos kiegészítő program kerüljön megrendezésre az állami, vállalkozói, önkormányzati szervezetek, turisztikiai felsőoktatási intézmények, TDM szervezetek, szakmai szövetségek és csatlakozó civil szervezetek, állampolgárok bevonásával.

Forrás: turizmus.com és EDUTUS honlap

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024