Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az ...

Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az egész Kárpát-medence magyar fiatalsága képviseltette magát

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága március 16-án, a Duna Palotában tartotta az általuk kiírt ünnepi címer és zászló rajzpályázat díjátadó ünnepségét. A kiírásra közel 4000 pályamunka érkezett.

A Magyar Országgyűlés 45/2014. (XII. 17.) határozatában a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki. Nemzeti jelképeink e napja újabb kapocs lehet az anyaország és az elszakított magyar nemzetrészek között, amely alkalmat és lehetőséget teremt a magyar zászló és címer nemzeti összetartozást jelképező méltó és közös megünneplésére. 

A magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak a nemzeti jelképek. Ennek legfőbb oka az, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet ennek ellenére közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Nemzeti imádságunk mellett ezért nemzeti összetartozásunk legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

A magyar címer és zászló ünnepi rajzpályázatra közel 4000 alkotás érkezett az egész Kárpát-medence területéről – de még a kanadai Torontóból is pályáztak –, melyekből neves szakmai zsűri választotta ki kategóriánként a nyertes alkotásokat. A zsűri elnöke Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke volt, tagjai pedig Erfán Ferenc festőművész, múzeumigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Keresztes Dóra festő- és grafikusművész; Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozat vezetője és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Szakmai értékelőjében Keresztes Dóra elmondta, hogy a fő szempont a hét kategória nyerteseinek kiválasztásában az volt, hogy a mindenki által ismert sablonoktól mennyire tértek el a pályamunkák, mennyire mertek újat alkotni a készítők.

A pályázat fővédnökei Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, védnökei pedig Wittner Mária, az ’56-os forradalom hőse és Németh Szilárd országgyűlési képviselő voltak.

Videó megtekintése

Forrás: M1│2015. március 16. │Híradó 19:30

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024