akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ...

Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség Székelyudvarhelyen

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Országgyűlés által kihirdetett bicentenáriumi emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti költőnk életpályájának és költészetének üzenetét közvetítő kiállítássorozatot indított. A hetven kortárs magyar művész olvasatában ábrázolt Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A zsúfolásig megtelt székelyudvarhelyi Művelődési Házban tartott nyitóünnepségen részt vett Németh Szilárd Fidesz alelnök, kormánybiztos, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes-államtitkár, Tóth László főkonzul, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, illetve Szász Jenő, a szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos.

Az ünnepség nyitányaként a mintegy hatszáz érdeklődő megtekintette Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész előadásában a Petőfi live! – egy vidám hangú vándorszínész ügyes-bajos dolgai című verses-zenés előadását.

Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes-államtitkár beszédében kiemelte: a Magyar Kormány nemzetstratégiai kérdésnek tartja, hogy nemzetpolitikai emlékezetünk képes legyen alapvető fundamentumokat értékként felmutatni és közvetíteni. „Nem messze tőlünk, a segesvári csatatéren Petőfi Sándor olyasmit adott a magyar szabadságért, aminél többet adni lehetetlen: az életét áldozta érte. Azért a szabadságért, amelyért mi is nap-nap után harcolunk. Ennek a szabadságnak a kivívása nem evidencia, ezt a szabadságot nem adják ingyen. Meg kell tudnunk védeni hazánkat, meg kell tudnunk védeni családjainkat, és meg kell tudnunk védeni saját magunkat is.” – mondta a helyettes-államtitkár.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kifejtette, hogy Szűz Márián és Petőfi Sándoron kívül talán nincs még egy olyan személyisége a magyar kultúrtörténetnek, aki jobban egységbe tudná kovácsolni az egész nemzetet. „Éppen ezért nem véletlen, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amelynek legfőbb feladata a nemzet újraegyesítésén munkálkodni, a Boldogasszony kiállítás-sorozat után Petőfi Sándort tűzte kulturális missziójának zászlójára, a költő születésének bicentenáriumi emlékéve előtt tisztelegve” – mondta az elnök, aki Reményik Sándor soraival világította meg Petőfi Sándor kultuszát:

„Az apja szerb, az anyja tót –
De örök vizek ringatták mienkké
A roppant óceánjáró hajót (…)
A vér: a semmi. A Lélek: a Minden.”

Nem véletlen ugyanakkor – mutatott rá az NSKI elnök, aki korábban tizenkét évig volt Székelyudvarhely polgármestere –, hogy a kiállítás-sorozat éppen itt veszi kezdetét:

A Boldogasszony Budapestről, a nemzet fővárosából indult, míg Petőfi a Székelyudvarhelyről kel útra, mert én töretlenül hiszek abban, hogy újra azok leszünk, amik voltunk egykor:
 a Székely Főváros!”

A Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás február 13-ig tekinthető meg a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

Hírek
2024. május 28.
Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu