Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Magyarok Nagyasszonya kápolna a washingtoni bazilikában

Magyarok Nagyasszonya kápolna a washingtoni bazilikában

Megáldotta a Magyarok Nagyasszonya kápolnát szombaton a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikában Erdő Péter esztergom-budapesti és Donald Wuerl washingtoni érsek. Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szent István zászlót ajándékozott a bazilikának. Az eseményen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.

A kápolna megáldását megelőző, Wuerl bíborossal együtt bemutatott misén Erdő Péter prédikációjában kifejezte reményét, hogy a kápolna kapocsként fog szolgálni egyrészt az amerikai magyar közösségek között, másrészt az anyaország és az amerikai magyarok között, harmadrészt Magyarország és az Egyesült Államok között.

“Ma Nyugat-Európa és Amerika fontosabb városaiban új típusú magyar jelenlét figyelhető meg. Dolgozni, tanulni jönnek nem kevesen. Gyakran azzal a szándékkal, hogy néhány év múlva hazatérnek Magyarországra. És sokszor nagyon vágynak a magyar szóra, a magyar közösségre. Ez a régen itt élő magyarok számára kihívást és felfrissülést jelenthet, az újonnan érkezőknek pedig vallásosságuk és közösségi életük megerősödését” – mondta Magyarország prímása.

“Egy a hitünk nekünk, katolikusoknak az egész világon, de sokféle a nyelvünk, a hagyományunk, a közösségi életünk. Az Egyház mindenkihez úgy akar szólni, ahogyan az legközelebb áll a szívévez. Tehát nem csupán arról van szó, hogy érti-e az ember a szentmise vagy a prédikáció nyelvét, hanem arról is, hogy Isten előtt a közösségben megbecsüljük a saját értékeinket, hogy megnyíljon a szívünk mások felé is” – mondta.

Kövér László házelnök ünnepi beszédében azt mondta: “Mi – amerikaiak és európaiak, egyháziak és világiak, politikusok és választópolgárok – azért vagyunk ma együtt, mert hiszünk abban, hogy a hit és az erkölcs változatlanul az emberi jövő örök zálogai; töretlenül hiszünk abban, hogy a hit és az erkölcs a 21. században is olyan szabadságteremtő és rendteremtő erők, amelyek nélkül az euro-atlanti civilizációnk nem fenntartható.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy annak a magyar Országgyűlésnek az elnökeként köszöntheti az egybegyűlteket, amelynek egyik erdélyi történelmi elődje 1568-ban a vallásháborúktól sújtott Európában elsőként mondta ki a vallásbékét, és hozott törvényt arról, hogy a hit Isten ajándéka, amelyet mindenki szabadon gyakorolhat.

Az ünnepi szertartáson, amelyen mintegy hétszáz egyesült államokbeli, illetve kanadai magyar volt jelen, Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet rámutatott, hogy a magyar kormány támogatja a magyar identitás megerősítését. Mint mondta, a szentély azt is tükrözi, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok az értékek közösségén alapulnak.

 

Forrás: MTI

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024