Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum ...

Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum Királyhelmecen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás közös szer­ve­zésében került sor november 8-án Királyhelmecen a Mailáth konferenciára.

A helyi városi művelődési központban, a KÁRPÁT-MEDENCEI FEJLESZTÉSI TERVDOKUMENTUMOK ÉS KAPCSOLÓDÁSUK bemutatásán, Pásztor Istvánnak, a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás elnökének üdvözlő beszéde után Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott köszöntő beszédet, majd Duray Miklós, egyetemi docens, közíró beszéde következett Mailáth gróf küldetése és a nemzetpolitika új kihívásai címmel.

A konferencia második összefüggő egységében, amely a „Kárpát-medencei tervdokumentumok és a felvidéki kapcsolódások bemutatása" címet viselte, elsőként Sütő Attila, vezető tervező (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság) szólt az egybegyűltekhez a „Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030" címet viselő előadásában.

Molnár György, igazgató, NSKI, Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság – előadásának témája „A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020" volt. Pogány Erzsébet, az SZAKC irodahálózat igazgatója, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke a „Baross Gábor Terv – Dél-Szlovákia/Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terve" és a Kárpát-haza fejlesztési tervdokumentumok kapcsolódásai címen tartotta meg előadását.

Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a 2014-2020-as időszak közvetlen uniós forráslehetőségekről beszélt. A Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat bemutatására is sor került Ginter Gábor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tervező-elemzőjének előadásában. A nap délelőtti programját Bali Jánosnak, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetőjének előadása zárta, amely előadás a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2014 – Áttekintő és felvidéki kutatási eredmények" címet viselte.

A rendezvény délutáni programja keretében került sor gróf Mailáth József szobrának ünnepélyes felavatására a helyi görög-katolikus templom tövében. Pásztor István beszéde után köszöntőt mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő és Dr. Puskás Imre - kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, majd Rubovszky György, KDNP-s országgyűlési képviselővel együtt leplezték le Mailáth szobrát, amelyet a történelmi egyházak képviselői szenteltek meg. Ezt követően a görög-katolikus templomban a helyi művészeti iskola növendékei adtak koncertet és az egész napos rendezvényt Mailáth József életét összefoglaló, Élet a kastélyban című könyv bemutatása zárta, amelynek keretében Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett a kötet szerzőjével, Cap Györggyel.

Forrás: Felvidék.ma

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024