akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Maroshévíz a jövőnek üzen: nem hagyja ...

Maroshévíz a jövőnek üzen: nem hagyja veszni a múltat

„Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csoda dolgokat” – ezen Urmánczy-idézet jellemzi leginkább azt, ami a hétvégén Maroshévízen történt. Nagy eseménynek számítanak minden esztendőben a Maroshévízi Magyar Napok, amelynek része az Urmánczy Nándor Emléknap is. Idén, a névadó születésének 150. évfordulóján a legrangosabb vendégek körében került sor a jövőnek üzenő emléktábla leleplezésére, díjátadásra és könyvbemutatóra.

A színes programkavalkádból a szombat emléknapként emelkedett ki. Főhajtás volt ez a 150 éve született dr. Urmánczy Nándor előtt, akinek munkája és tartása tette feledhetetlenné, példamutatóvá őt a maroshévízi magyarság számára. Több vendég is nagyra értékelte, hogy e nap programja ökumenikus igehirdetéssel kezdődött, az ünnepségre a gyergyószentmiklósi Gál Hunor örmény katolikus plébánost elkísérték a vörös köpönyegesek is. Urmánczy sírjának megkoszorúzását követően a templomkerti közösségi ház falán leplezték le az emléktáblát, rajta a felirattal: „Dr. Urmánczy Nándor (1868–1940) író, országgyűlési képviselő, az ereklyés országzászló és a Székely Nemzeti Tanács Alapítója születésének 150. évfordulója emlékére állíttatta a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület.” Leleplezte Tóth László főkonzul és Gortvay István, Urmánczy Nándor unokája.

A rendezvényszervező egyesület elnöke, Czirják Károly több meglepetéssel is szolgált az egybegyűlteknek, ezek közül az első volt a körültekintő szervezés, ugyanis megszólított határon inneni és túli személyiségeket, nem feledkezve meg arról sem, hogy Urmánczy, a nagy magyar ereiben örmény vér is csörgedezett. Így volt jelen és tartott előadást neves örményekről Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmény Szövetség elnöke, Turgyán Tamás, az EMÖSZ magyarországi megbízottja, mondott beszédet a maroshévízi parlamenti képviselő, Bende Sándor, ismertette az ünnepeltet Molnár Gergely, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője.

A nagy ellenállással szemben is megszületni akaró, immár tíz esztendeje létező Urmánczy Nándor Egyesület elmúlt évtizedéről Bodor Attila alelnök számolt be, majd átadásra került az Urmánczy-díj is. A kiválasztott laudációját Mezei János megyei önkormányzati képviselő mondta el, méltatva azt a személyiséget, aki az emléknap társszervezője, Urmánczy emlékezetének életben tartója, a maroshévízi magyarság kezdeményezéseinek felpártolója, aki székelyként tud rátekinteni a magyar nemzetstratégiára. Idén e rangos kitüntetést Szász Jenő, a NSKI elnöke vehette át.

„Mindig hitt abban, amit Urmánczy így fogalmazott meg: az a nemzet, amely nem bízik a maga erejében, és beletörődik abba, hogy mások irányítsák sorsát, az a nemzet megérett a pusztulásra. Amikor úgy érezte, ez a mondat megkapaszkodni látszik az erdélyi magyarság körében, dacolva az elnyomókkal, megteremtette a demokrácia alapfeltételét, a választás szabadságát. Nem adta fel, küzdött és küzd Urmánczyhoz hasonlóan, hogy megmaradhassunk szülőföldünkön magyarnak” – fogalmazott Mezei János a kitüntetettről. Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jelmondatát idézve elmondta: „Felelősséggel és hűséggel – e két szó hétköznapi jelentését nem kell ragozzuk. De van egy szentírásbéli értelmezése is: a hűség a Jóisten viszonyulása az általa teremtett emberhez, a felelősség pedig nem más, mint az ember válasza a Jóistentől kapott küldetésre. Ezt a hűséget és felelősséget szeretném megköszönni önöknek, a peremvidéken élőknek, mert ez erőt ad azoknak is, akik nem szórványban, hanem tömbben, akár az anyahazában élnek.”

Meglepetés volt az is, hogy Czirják Károly Csepel város önkormányzatának támogatásával kiadta könyvét Dr. Urmánczy Nándor élete és munkássága címmel. Hosszas kutatómunka áll a több mint háromszáz oldalas, hiánypótló alkotás mögött, a szerző Urmánczy unokájának köszönte meg, hogy sok dokumentumot bocsátott rendelkezésére. Gortvay István határozottan kijelentette: ő tartozik köszönettel mindazoknak, akik nagyapja emlékét életben tartják, így segítőtársai abban, amire ő tett ígéretet. „Köszönöm sok-sok embernek azt a segítséget, hogy egy elsüllyedt, neve semmivé vált politikust, aki életében mindent megtett a magyarság és Magyarország érdekében, gyakorlatilag kiásták. Anyám kilencvenévesen, halála előtt azt mondta: neked az a kötelezettséged, hogy nagyapádat megpróbáld visszatenni arra a helyre, amit megérdemel, annak arányában és tükrében, amit tett. Én ezt próbálom, és meg kell mondanom, mindenki segítségével óriási sikerrel. Ezért tartozom én köszönettel” – fogalmazott az Urmánczy-unoka, további tervekről is beszámolva. Jó tudni tehát, hogy ősszel Budapest, a magyar parlament ad otthont azon rendezvényeknek, melyek célja az ígéret végrehajtása, Urmánczy nevének feledhetetlenné tétele, amelyben elévülhetetlen érdemeket szereztek szülővárosának, Maroshévíznek lakói.

Forrás: szekelyhon.ro

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu