Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

A város Szent István-napi programsorozatában, csütörtökön délután leplezték le Túri Török Tibor: Márton Áron mellszobrát a „Kézfogás” Európa szoborparkban.

Az alkotást a székelyföldi Tusnádfürdő adományozta Balaton-parti testvérvárosi településének. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke avatóbeszédében kiemelte Szent István király államalapítói, illetve a kereszténység felvételében szerzett elévülhetetlen érdemeit és párhuzamot vont az ezer évvel később élt erdélyi püspök életével.

 

Valóban erős az a nemzet, amelyik ilyen szellemi és lelki nagyságokat képes „kitermelni” magából, mint amilyen Márton Áron püspök volt, nemcsak erdélyi, hanem Kárpát-medencei viszonylatban egyaránt – hangsúlyozta beszédében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Áron püspök társadalmi tanítását a civil társadalom kisebb mértékben építi be a közgondolkodásba, noha ez az örökség olyan, akár egy iránytű, éppen ezért lényegesen nagyobb hangsúlyra volna érdemes. Hitelesebb tanítást, mint amit a boldog emlékű püspök megfogalmazott, aligha találunk, ráadásul itt van még a közelünkben, néhány évtizeddel előttünk élt, sokan találkoztak vele, emlékeznek rá, ezért is különösen fontos, hogy figyeljünk a szavaira.

 

A laudációt T. Bilibók Géza lelkész, a néhai püspök szellemi és lelki tanítványa osztotta meg a több száz fős hallgatósággal. A székelyföldi küldöttséget Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere vezette. A rendezvényen közreműködött a Ringató Balaton Táncegyüttes.

 

 Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024