Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat ...

Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat

2015. április 18-án, a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók szarvasi konferenciáján felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi résztvevőkkel megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat.

A hálózat létrejöttét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte, szakmailag pedig a Magyar Tűzoltó Szövetség koordinálta. A Hálózat alapító tagjai a Kárpát-medence elmúlt évben megszervezett regionális tűzoltó hálózatai, melyek közös célok tervezése és megvalósítása érdekében szövetkeztek.

A rendezvényen a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, Grezsa István köszöntőjében kifejtette: a magyaroknak kötelességük, hogy „szellemileg újra belakják a Kárpát-medencét”. A Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózatnak a megalakítása ezt a szemléletet tükrözi. Meghaladja a 100 éves békediktátumot, és tűzoltó szinten elvégzi a nemzetegyesítést, mely a kormánynak a nemzeti együttműködés rendszerében célja és feladata.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója Szász Jenő elnök nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit és elmondta, hogy a hálózattal új képesség születik: a Kárpát-medencei szintű fejlesztési célok tervezésének és megvalósításának a képessége. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltó hálózatnak helye kell, hogy legyen a Kárpát-medencei fejlesztési akciótervben, amelyen az NSKI a partnereivel folyamatosan dolgozik.

Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke előadásában összefoglalta az eddig megtett utat és ismertette a jövőre vonatkozó elképzeléseket. Felvázolta a magyarországi szövetség létrejöttét, melyben a határokon átnyúló tevékenységnek eddig is fontos szerepe volt és a jövőben ez még hangsúlyosabb, tervszerűbb lesz.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő előadásában kifejtette: 105 hivatásos, 60 önkormányzati és 72 létesítményi tűzoltóság mellett, jelenleg 595 önkéntes szervezet működik. Eddig tizenhárom önkéntes tűzoltóság kapott jogosultságot Magyarországon arra, hogy önállóan vonulhasson olyan riasztásokhoz, amelyeknél nincsen közvetlen életveszély, például a szabadtéri tüzekhez, vízszivattyúzásokhoz és viharkárokhoz.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója előadásában történeti áttekintést nyújtott, amelyből kiderült, hogy Európa első önkéntes tűzoltó egyesülete 1835-ben Aradon jött létre.

Dobson Tibor elnök adománycsomagot, sisakokat, valamint védőkabátokat adott át a kárpátaljai, az erdélyi és a Békés megyei önkéntes tűzoltók képviselőinek.

A plenáris ülés előadásai után a résztvevők szakmai konzultáción megismerhették egymás működését, megoldandó nehézségeit és elmondták, hogy mit tudnak hozzátenni a közös munkához és mit várnak a hálózattól. Mind szervezeti, mind működési források, mind felszereltség szempontjából eltérőek a körülmények a különböző térségekben. Míg az ausztriai önkéntes tűzoltóknak nincsenek finanszírozási és felszerelési nehézségeik, addig a kárpátaljai társaik szinte eszközök nélkül, puszta kézzel mennek oltani, ha kell.

A rendezvényen – melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt – a hálózat tagjai ünnepélyesen aláírták az alapító okiratot és elnökséget választottak.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024