akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Nagy Zoltán felvidéki festőművész - virtuális ...

Nagy Zoltán felvidéki festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria online tárlatának decemberi kiállító művésze: Nagy Zoltán felvidéki festőművész

A kiállítás időtartama: 2020. december 1 – 10.

NAGY ZOLTÁN

felvidéki grafikus, festőművész

(Losonc, 1961 - )

„Nulla dies sine linea - nincs nap vonal nélkül .” 

Sokrétű formanyelv, nagy gesztusok, jó arányérzék, bravúros rajzkészség, kifinomult színhasználat, összetett gondolatiság és finom irónia jellemzi Nagy Zoltán művészetét.

Nagy Zoltán kifejezésmódja sokrétű, technikája változatos. Korszakai, sorozatai a szürrealizmus, expresszionizmus vagy éppen a gesztusfestészet törekvéseihez sorolhatóak. Témái között  találkozhatunk a női formával, mely mint idealizált szépség jelenik meg, még ha olykor karikaturisztikus is az ábrázolás. Foglalkoztatja az ember ontológiája, képei között láthatunk városképeket, struktúrákat. Gyakran ábrázol bibliai témát.

Érzékenyen reflektál a világban zajló jelenségekre, szín és formavilága tükrözi pillanatnyi hangulatát, érzéseit. 

Alkotásai között találhatunk grafika, rézkarc, tus, kollázs technikával készült munkákat, valamint olajjal, akrillal készült festményeket. Képei készülnek vászonra, kartonra, farostlemezre, pizzásdobozra, vagy akár szekrényajtóra, rajtuk felfedezhetünk teáspapírt, fogpiszkálót, vagy felhasított és összevart sebet, de akár egy gyógyszer csomagolásának darabkáját.

Művészetében az erőteljesen megjelenő szarkasztikus humor keveredik a realisztikus elemekkel, létrehozva a művész sajátos abszurd világát, kifejezésformáját.

Nagy Zoltán 1961-ben született Losoncon.

1980-ban a pozsonyi Iparművészeti Középiskola grafika szakán érettségizett. Néhány évig az Új Ifjúság című folyóirat grafikai szerkesztője volt. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskolát 1985-91 között végezte el, Albín Brunovský és Karol Ondreička  professzoroknál. Tanulmányúton vett részt, többek között, Moszkvában, Leningrádban, Rigában, Tallinnban, Párizsban  és Velencében.  A Kalligram, a Madách-Posonium, a Lilium Aurum és az AB-art kiadó számos könyvét tervezte és illusztrálta. Illusztrációi rendszeresen megjelennek a szlovákiai magyar folyóiratokban.  Megalakulásakor,

1996-ban belépett a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságába. Alapító tagja volt a Pozsonyi Műtermek művészeti csoportosulásnak.  1983-ban megnyerte az ASUT (Országos Katonai Művészeti Alkotóverseny) első díját.  Festészete mellett kisplasztikái is jelentősek.

Pozsonyban él és alkot.

Válogatás Nagy Zoltán, felvidéki grafikus, festőművész hamarosan nyíló kiállításán látható alkotásokból

Nagy Zoltán, Pozsonyban élő festőművész kiállítása

Életrajz

Virtuális kiállítás

Nagy Zoltán felvidéki grafikustól, festőművésztől, a tavalyi év utolsó kiállító művészétől kaptuk az alábbi kisfilmet, melyben Ő maga és párja mesél az alkotásokról, családjáról

 

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu