Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra ...

Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra Tanács

A felújított Várkert Bazár épületében a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén Orbán Viktor miniszterelnök nemzetinek és patriótának nevezte Magyarország kormányát, melynek egyik legfontosabb törekvése a nemzet összetartozásának erősítése.

Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra Tanács

Orbán Viktor beszédében leszögezte, hogy Magyarország egész egyszerűen „magyarbarát” politikát folytat, és „az a dolga, hogy lojális szövetséges legyen, de mindent megtegyen annak érdekében, hogy a geopolitikai helyzetéből fakadó gazdasági érdekeit próbálja – kellő őszinteséggel és ravaszsággal – megvédeni.”

A külhoni magyarság helyzetével foglalkozó, illetve az azt segítő programok – mint a Nemzeti Regiszter vagy a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram – folytatódnak.  A jövő évi költségvetésben is egymilliárd forint áll rendelkezésre, hogy a magyar kulturális szerveződések erősödjenek ezeken a területeken – tájékoztatott a miniszterelnök.  Emellett pedig, a diaszpóra felhalmozott kulturális értékeinek megmentését célzó Mikes-programra 500 millió forintot különítettek el.  

A bevándorlásról szólva a kormányfő elmondta, a menekültekre költött forrásokból azokat a kontinenseket kellene megerősíteni, ahonnan ezek az emberek érkeznek. A kormány abban hisz, hogy a demográfiai hanyatlást nem a bevándorlással kell megoldani, ugyanis létezik olyan családpolitika, amellyel kísérletet lehet tenni a negatív trendek megfordítására.  

A tanácskozáson előadást tartott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is, akit a diaszpórában élő magyarság helyzetéről, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ebben a rendszerben elfoglalt helyéről és feladatairól, valamint a közös nemzeti célokról, a magyar jövőről kérdeztünk.

Tekintsék meg a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén készített videónkat:

 

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024