akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia Beregszászon

Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia Beregszászon

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Nyíregyházi Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferenciát tartottak május 6-án Beregszászon. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet képviseletében dr. Péti Márton, dr. Barkaszi Levente, Fejes Norbert és Lovász Gergely előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A Rákóczi-főiskolán idén 15 éves a gazdaságtudományi tanszék, mely a Nyíregyházi Bessenyei György Főiskola segítségével jött létre. A konferenciát a szervezők azzal a céllal hozták létre, hogy a képzés eddigi eredményeiről, a gazdasági élet lehetőségeiről, kihívásairól értekezzenek.

A konferencia elején a házigazda, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a főiskola és a gazdasági képzés elindulásáról beszélt köszöntőjében. „A semmiből egy új világot kellett teremtenünk. Bár még nem láttunk messzire, de sok volt bennünk a láng és az akarat” – mondta a rektor asszony. „Az idáig vezető rögös út telve volt számtalan nehézséggel és kihívással, de ugyanakkor mindig voltak segítő kezek.”

Péti Márton, az NSKI képviseletében elmondta, hogy az intézet örömmel társult a konferencia megszervezéséhez, hiszen számos közös pont van a képzés küldetése és az intézet törekvései között. Beszélt az intézmény fő prioritásairól és tevékenységéről, valamint hangsúlyozta, hogy munkájuk során nemcsak elemzéseket és kutatásokat folytatnak, hanem az európai támogatásnak köszönhetően sikerül gazdasági fejlesztési projekteket is megvalósítani. Ennek kapcsán készek segíteni a térség fejlesztését, ezért nyitottak az innovatív ötletek felé a helyi szakemberek részéről.

Vargáné Bosnyák Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének megbízott igazgatója köszönetét fejezte ki a főiskola vezetőségének, hogy ennyi éven keresztül készek voltak fogni a kezüket, és mindent megtenni a gyümölcsöző munka érdekében. Elmondta, hogy nemcsak a főiskolai gazdasági képzés jubilál, de a Nyíregyházi Egyetem Gazdasági képzése is éppen ebben az évben ünnepli 20 éves fennállását, tehát kettős ünnepet ülnek. Sokszor erőn felül kellett végezni a munkát, de minden nehézség ellenére sikerült együtt megvívni a harcot, ami végeredményben sikertörténetként értékelhető – mondta a megbízott igazgató.

A Munkácsi Állami Egyetem nevében Stegney Marianna, a gazdaságtudományok docense köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően plenáris előadások következtek.

Dr. Galó Miklós a Nyíregyházi Egyetem képviseletében a beregszászi kihelyezett képzést alapító szakvezető beszélt az elmúlt 15 év kezdeteiről és a fejlődésről. Natalja Vnukova, a Szemen Kuznec Harkivi Nemzeti Gazdasági Egyetem professzora A minősítés nemzeti kerete az új felsőoktatási törvény fényében címmel tartott előadást. Dr. Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közpénzügyi és Államháztartási Intézetének vezetője a 2007-es válság utáni nemzetközi és magyar közpénzügyi menedzsment stratégiájáról beszélt.. A plenáris előadások zárásaként Péti Márton az NSKI képviseletében a Kárpát-medence térségének kelet-közép-európai fejlesztési lehetőségeit mutatta be.

A konferencia délutáni részében szekciónkénti előadásokon vehettek részt az egybegyűltek. Kárpát-medencei egységes gazdasági tér adta vállalkozói lehetőségek elemzése, A gazdasági oktatás jelene és jövője, Pénzügyi és számviteli fejlődés napjainkban, Kárpátalja és a Kárpát-medence gazdasági fejlődésének stratégiája – ezen témakörökben volt lehetőség az előadások meghallgatására.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai a negyedik szekcióban adtak elő. Barkaszi Levente Kárpátalja agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást, Fejes Norbert Kárpátalja gazdasági és társadalmi helyzetértékelését, fejlesztési lehetőségeit mutatta be, míg Lovász Gergely a magyar-magyar kapcsolatokat taglalta előadásában a 2007-2013 közötti Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult projektek esetében.

Forrás: Karpatalja.net

Hírek
2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


2024. április 2.
Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.


2024. március 25.
Budapesti világörökségek

A budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu