akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023

2023 május 17-én lezajlott az első Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dísztermében. Az eseményen bemutatásra kerültek a 2022. évben kiírt Tudományos Alkotás pályázat győztes pályamunkái, illetve az azokból készült tudományos kutatások. A pályázat és a rendezvény szakmai koordinációját a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság végezte.

A rendezvényt Dr. Bali János, a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs igazgatója nyitotta meg házigazdaként. Köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár megbízásából dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a megjelenteket.

Az esemény szakmai részét dr. Péti Márton, az NSKI elnökhelyettese moderálta. A Tudományos Alkotás pályázat keretében készült három tudományos kutatás került bemutatásra.

Horeczki Réka, a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos munkatársa A népességmegtartó képesség vizsgálata a Kárpát-medencei kisvárosok esetében című előadásában a Kárpát-medencei kisvárosok helyzetéről beszélt, kitérve a városok kategorizálásának nómenklatúrájára, valamint arra, hogy mitől város egy város, illetve arról, hogy egy város sikerességét milyen tényezők mentén lehet mérni, és mikor tekinthetünk egy kisvárost sikeresnek.

Izing Máté, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola doktorandusza A szomszédos országokból érkező működőtőke-befektetések térszerkezeti összefüggései Kárpátalján című előadásában arról értekezett, hogy Kárpátalja esetében milyen folyamatokat láthatunk a külföldről érkező befektetések terén, milyen hatótényezők befolyásolják ezek mértékét, milyen nehézségek adódnak ennek vizsgálatakor. A kutatás és az előadás különlegessége, hogy a pályázat kiválasztásakor és a kutatás elkészítésekor a jelenlegi háborús helyzet még nem állt fenn, így a kutatás kimondottan releváns és érdekes volt.

Balizs Dániel, a BME, Urbanisztika tanszék munkatársának előadása, melynek címe „Olyan sok szlovák jön, hogy itt magyar lassan már nem is marad” – A lakóhelyi mobilitás hatása az etnikai mintázatra egy szlovákiai szuburbán térségben volt, a határon átnyúló és államhatárokon belül maradó munkavállalási migráció, illetve szuburbanizációs folyamat etnikai aspektusáról szólt. Ebben rövid kitekintést kaphattak a résztvevők a jelenség nemzetközi, nyugat-európai példáiról, az előadás és kutatás oroszlánrésze azonban a dél-szlovákiai, azon belül Pozsony környéki szuburbán zónáról szólt. Előadásában a szuburbanizációs folyamatok hatását mutatta be a magyar kisebbség, de egyes településeken magyar többségű népesség helyzetére.

Az előadások után a hallgatóságnak lehetősége volt kérdezni is, mely révén élénk párbeszéd alakult ki a résztvevők között. A rendezvény végén szendvicsebéd elfogyasztása közben folytatódott a résztvevők között az eszmecsere, értékes beszélgetéseknek és találkozásoknak lehetőséget adva.

A pályázat és a rendezvény sikerét látva az NSKI tervei szerint újra kiírásra kerül a 2023. évben.

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu