Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > NSKI részvétel Tusványoson

NSKI részvétel Tusványoson

A Béke ideje... mottóval idén megrendezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényein a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai is részt vettek.

Csütörtökön Bali János, az NSKI kutatási igazgatója – néprajzkutatók, örökségvédelmi szakemberek és intézményvezetők társaságában – ismertette az intézet külhoni örökségvédelmi kezdeményezéseit a „Kulturális örökségvédelmi jó gyakorlatok és fejlesztések” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen, a HÁROM SZERB KÁVÉHÁZ helyszínén.

A „Határtalan egyszülősök” címmel a CSÍKI ANYÁK–KCSSZ SÁTORBAN Pál Edith, az NSKI munkatársa mutatta be röviden az intézet családpolitikai kutatásait és kezdeményezéseit, kitért az egyszülős családok helyzetén javító szakpolitikai javaslatokra, illetve az egyszülős családokat segítő egyházi és civil partnerszervezetekre is.

Ugyancsak csütörtökön – vezető emlékezetpolitikai szakértők és erdélyi magyar politikusok társaságában – Fráter Olivér foglalta össze a KÓS KÁROLY SÁTORBAN sorra került „Kettős mérce az emlékezetpolitikában és Úz völgye újratöltve” elnevezésű kerekasztal-megbeszélésen az Úz völgyi katonatemető történetét, az ott nyugvó hősökkel kapcsolatos tényszerű ismereteket, továbbá vázolta a többségi társadalom és a magyarság emlékezetpolitikájának e helyszínen látványosan tetten érhető szándékait.
Fráter Olivér a pódiumbeszélgetés után interjút adott a Hargita Népének, amelyben kifejtette, hogy a román és a magyar történészek eltérő értelmezése a katonatemető múltjáról abból fakad, hogy a román oldal forrásként fogad el egy kétséges hitelességű nyolcvanas évekbeli dokumentumot, amelyről feltételezhető, hogy kifejezetten a magyar katonatemetők múltjának átértelmezése miatt született meg. 

Az interjú alább olvasható:
https://hargitanepe.ro/kereses/%C3%9Azv%C3%B6lgye%20%C3%BAjrat%C3%B6ltve

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024