Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes ...

Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei

2018-ban jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadásában az a hiánypótló várkataszter, melyben Karczag Ákos és Szabó Tibor – Erdély, Partium és a Bánság után – Felvidék és Kárpátalja várait, erődített helyeit foglalta kötetbe. A mintegy másfélezer oldalas, tudományos igényességgel elkészített adattár nagyon pozitív fogadtatásban részesült a szakma részéről, ezért több ízben is felmerült az igénye annak, hogy az összegyűjtött anyagot online adatbázisban is elérhetővé tegyék. Ehhez kínált lehetőséget az INTERREG VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja, amelynek a támogatásával megvalósulhatott Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek várainak, erődített helyeinek adatbázisba rendezése és a világhálón való közzététele magyar és szlovák nyelven egyaránt.

„Legyen bár lelkes, amatőr várkutató, történész, laikus érdeklődő vagy túrázó, színes kalauzunk számos érdekességet, tudományos igényű, pontos információt, átfogó ismereteket kínál Önnek a mai Szlovákia Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületeinek erődített helyeiről. Kereső oldal és térkép segítségével utazhat a legszebb, legizgalmasabb várakhoz, erődített kastélyokhoz, erődített templomokhoz, várfalakhoz. „Barangolás” közben megismerheti e helyek sok évszázados történetét attól a naptól kezdve, hogy nevüket oklevelek elsőként említették. Bepillantást nyerhet az építők, a neves és befolyásos történelmi családok nem mindennapi életébe. És mindeközben kedves Olvasó, szemei előtt megelevenednek történelmünk lapjai, megidéződnek közös múltunk eseményei. Kívánjuk Önnek, hogy e várkalauz útitársa legyen következő kirándulásakor, segítse kutatómunkáját a régészet és történettudomány területén, valamint hogy szolgáljon forrásul otthona, hazája történelmének mélyebb megismeréséhez” – olvasható a projekt révén elkészült honlap nyitó oldalán.

A projekt az „Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei” – VÁRAK–HRADY–CASTELLI címet viseli (SKHU/WETA/2101/4.1/015 azonosító számmal), aminek keretében 2022. április 28-án és 29-én két szakmai rendezvényre is sor került előbb Budapesten, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székhelyén, majd Martoson az Esterházy Akadémia telephelyén.

A rendezvény résztvevői a projektet megvalósító partnerek, így a Via Nova (főpartner), illetve az NSKI (alpartner) képviselői voltak. A műhelymunkán továbbá részt vettek a történelmi örökség védelme iránt érdeklődő szakemberek, laikusok is. A rendezvény célja a projekt előzményeinek ismertetése, valamint a projekt során elvégzett tevékenységek és az elért eredmények bemutatása volt.

Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy az INTERREG Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjából támogatott projekt illeszkedik az Intézet küldetéséhez, tudományos és kulturális tevékenységéhez. Hangsúlyozta, hogy az NSKI az általa megjelentetett kiadványokkal kiemelt szerepet vállal az örökségvédelem fontosságának hangsúlyozásában is, melyhez e projekt céljai szorosan kapcsolódnak.

Ilyés Réka projektmenedzser, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa ismertette a támogatást elnyert projekt alapadatait, felsorolva a kitűzött célokat és azokat a tevékenységeket, amelyek az elért eredményekhez vezettek.

Fráter Olivér vezető-hivatalifőtanácsos a projekt hátterét ismertetve említést tett arról, hogy a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei című kétkötetes várkataszter előzményeként – ugyancsak a Szabó Tibor – Karczag Ákos szerzőpáros munkájaként – még 2010-ben megjelent az Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei című kötet, amely ösztönzésül szolgált a Kárpát-haza más részein található várak és erődítmények összegyűjtését célul kitűző tudományos munka folytatásához. Fráter Olivér kiemelte, hogy az erődített helyek, várak nemcsak épített, hanem szellemi örökséget is képviselnek, ezért a kétnyelvű, online adatbázis megjelenése abból a szempontból is lényeges, hogy tudást közvetít a szomszédos országok többségi nemzete felé is.

Szabó Tibor, a kötet egyik szerzője ugyancsak a tudás közvetítést emelte ki beszédében, melyben szerinte  a digitális megjelenés a jövő útjának tekinthető.

Ress Boglárka és Kővágó Zsófia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai és a projekt szakmai megvalósítói a weboldalt bemutatva megállapították, hogy az felkeltheti mind a tudomány, mind pedig a természetjárás iránt érdeklődők figyelmét is. Kiemelték továbbá, hogy az ismeretterjesztés sokkal egyszerűbb ebben a formában. A weboldal bemutatását a jelenlévők nagy figyelemmel kísérték.

A Via Nova – a Jövő Szövetsége részéről Gubík László elnök ismertette a Szövetség kialakulásának történetét, kiemelve annak – klasszikus értelemben vett – közösségépítő szerepét. Mészáros Attila, a Via Nova munkatársa pedig beszélt az öt, határon átnyúló mikrotérséget bemutató kiadványról, amelyek online formában és útikalauzként is elérhetőek lesznek. Kiemelt továbbá egy-egy gasztronómiai, turisztikai érdekességet is az elkészült kétnyelvű kiadványokból.

A szakmai műhelymunka másnap Martoson folytatódott, ahol Keszeg István polgármester köszöntötte a résztvevőket. A felvidéki település vezetője beszélt a helyi közösségi életről, valamint a jelenlegi és jövőben tervezett fejlesztésekről. Ezt követően a Via Nova szakemberei, Gencs Kinga, Kapusník Csaba, Bozsoky Dávid és Edmár Attila bemutatták a készülő mikroregionális kiadványokat, részletezve azok felépítését és hasznosulását.

Nádasi László, az NSKI igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik fő küldetése a határon túli magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának, megmaradásának és gyarapodásának az elősegítése, melyhez az Európai Unió által támogatott projekteket is igyekszik az Intézet eszközként felhasználni. Az NSKI igazgatóhelyettese további pályázati lehetőségek feltérképezésére ösztönözte a résztvevőket.

Az eseményt és egyben a projektet Gubík László értékelte és – a nap zárásaként – a rendezvény résztvevőinek bemutatta az Esterházy Akadémiát.

A fejlesztők az online adatbázis teljes üzemi működését május közepére ígérik.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024