Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Orbán Balázs Akadémia: „A keleti végekhez ...

Orbán Balázs Akadémia: „A keleti végekhez legközelebb eső tanodák csángó és székely testvéreink számára tétessenek.”

2016. március 10-én, a Székely Szabadság Napján Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatót a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és szakmai partnerei. A tájékoztató fő témája az Orbán Balázs Akadémia létrehozása, illetve annak égisze alatt futó programok voltak: az erdélyi érettségi felkészítő, a székelyudvarhelyi tehetséggondozó mintaprogram, az NSKI szórványprojektje, különböző közösségépítő események és rendezvények, illetve a Sekler Select néven ismert székelyföldi korosztályos jégkorong válogatott tevékenysége. 

A sajtótájékoztató előadói Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Ilyés Ferenc tanulmányi és marketingigazgató – MÜTF Oktatási Központ, Silló László elnök – Fidelitas Egyesület (Csíkszereda), Bereczki M. Barna elnök – Amőba Alapítvány (Sepsiszentgyörgy), Székely Zoltán, a tehetséggondozó program felelőse, Antal Előd jégkorongedző, Márton Róbert László csapatvezető, Bartalis Levente, a Felcsík SE elnöke, dr. Geréb László, az NSKI osztályvezetője, dr. Puskás Attila, az NSKI egyházügyi referense, illetve Molnár Miklós, az NSKI elnöki kabinetjének vezetője voltak.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerint a névadó neves előd ránk hagyott örökségéhez híven, az Orbán Balázs Akadémia a legnagyobb székely egykor megfogalmazott gondolata mentén jött létre. Az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Orbán Balázs Intézet célja egy olyan szellemi műhely létrehozása, mely magas szakmai színvonalon képviseli és jeleníti meg mindazon tudományos tevékenységeket és eredményeket, melyeket a Kárpát-medence székelyföldi szegletében élő és itt kibontakozó magyar géniusz alkot és alkotott.

Mindezek jegyében az Orbán Balázs Akadémia tevékenységét kutatások, konferenciák, szakmai fórumok kezdeményezése, szervezése és lebonyolítása képezik. Ugyanakkor - különböző előadások szervezésével - tevékeny szerepet kívánunk vállalni a tudomány és a kultúra népszerűsítésében, találkozási lehetőséget biztosítva ez által neves előadók és hallgatóság között – mutatott rá az NSKI elnöke.

Ilyés Ferenc, a MÜTF Oktatási Központ tanulmányi és marketingigazgatója szerint folyamatosan növekedett az NSKI által patronált érettségi felkészítő program iránti érdeklődés. Idén már több mint nyolcszáz diák vesz részt a felkészítőn és már nemcsak Székelyföld tizenkét települése, hanem Nagyszalonta is csatlakozott a projekthez. A megyei átlagokhoz képest 30 százalékkal jobbak az eredmények, átlagban két jeggyel javult a fiatalok teljesítménye. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem a legjobb tanulókat választják be a programba, akiknek amúgy is sikerülne az érettségijük.

Csíkszeredában minden középiskolából járnak, sőt még a csíkdánfalvi Petőfi Sándor középiskolából is – mondta el Silló László, a Fidelitas Egyesület elnöke, amely a csíki- és a gyergyói-medencében készíti fel a diákokat az érettségire. Ugyanennyi csoport indult Gyergyószentmiklóson is, ahol 143-an járnak felkészítőre, ugyanakkor Gyergyóalfaluban is indítottak egy csoportot.

Sepsiszentgyörgyön nem is nagyon kellett hirdetni a programot, ez azt jelenti, hogy sikeres, és egy meglévő igényen alapszik – vonta le a következtetést Bereczki M. Barna, az Amőba Alapítvány elnöke.

Az NSKI - a Tamási Áron Gimnázium diákjait felkaroló alapítvánnyal közösen - egy tehetséggondozó programot is indított Székelyudvarhelyen. A képzésen olyan tehetséges tizenegy éves gyerekek vehetnek részt, akik szabadidejükben különböző képességeiket fejlesztenék – mondta Székely Zoltán tanár, a tehetséggondozó program felelőse. A tevékenységen többek között honismeretet, élő matematikát és logikus gondolkodást tanulhatnak a diákok. Rendi Éva sakkmester segítségével sakktudásukat is fejleszthetik, a környezetismereti órák alkalmával pedig a térségben kirándulhatnak, de szépérzéküket és önismeretüket is fejleszthetik. Első körben a város intézményeiben tanuló, legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező ötödikesek vehetnek részt a programban.

Az Orbán Balázs Akadémia soron következő programjaként március 22-étől felnőtteknek is tartanak rendhagyó magyar irodalom és történelem órákat, Hidán Csaba történész és Takaró Mihály író, irodalomtörténész közreműködésével.

Az NSKI szórványprogramját dr. Puskás Attila egyházügyi referens mutatta be, aki elmondta, hogy egy 2014 februárjától zajló empirikus kutatásról van szó, melynek „vezérelve és alapigazsága az, hogy minden magyar gyermek magyar iskolába járjon".

Tájékoztatása szerint a mintaprojekt egyik része a már meglévő intézmények megmentésére irányul, így részesült ösztöndíjban hat - szórványból érkezett és román osztályban tovább-tanulásra kényszerülő - gyermek a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskolában, amelyben így indulhatott ebben a tanévben a magyar nyelvű kilencedik osztály.

A projekt második része azoknak a gyermekeknek szól, akiknek nincs lehetőségük, hogy saját megyéjükben magyarul tanuljanak tovább, ők Székelyudvarhely különböző oktatási intézményeiben folytathatják tanulmányaikat, hiszen a kutatás éppen azt hivatott feltárni, hogy miként lehet magyar közegben visszafordítani a román kulturális integráció folyamatát.

Végezetül a sajtótájékoztató résztvevői megtudhatták a felcsíki jégkorong utánpótlás koordinátorától, ifjabb Antal Előd edzőtől, hogy az NSKI által már tavaly felkarolt Sekler Select nevű válogatott csapat idén ismét egy rangos, csehországi nemzetközi tornán méretkezik meg.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024