Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Orbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és ...

Orbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Orbán Balázs Alapítvány által szervezett kétnapos rendezvény-sorozat második napján, vasárnap délelőtt Orbán Balázs lengyelfalvi emlékházánál leleplezték az NSKI által adományozott emléktáblát és a Berettyóújfalu önkormányzata által adományozott domborművet.

Az esemény fővédnöke, dr. Hoppál Péter, Magyarország kultúráért felelős államtitkára nevében Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte: irányadók Orbán Balázs szavai, aki azt mondta a maga korában, hogy a latolgatások és a sok beszéd ideje lejárt, Orbán Balázs ugyanis mindig is a cselekedeteket, az egyértelmű válaszokat szerette, és e szerint élt, alkotott. „Életpályáját tekintve a haza nagyjai között tarthatjuk számon, hiszen mindig igaz magyarként féltő és óvó gonddal és gondolatokkal oltalmazta nemzetét” – tette hozzá.

Az ünnepségen felszólalt Bálint Domokos, az Orbán Balázs Alapítvány elnöke. Elmondta: Orbán Balázsról megemlékezni mindenkinek szívügye, a politikai hovatartozásától függetlenül. „Emlékezünk, emléket állítunk, hogy a legnagyobb székely szelleme lármafaként lobogjon, megvilágítva múltunkat, jelenünket, és irányt adva a jövőnek” – jelentette ki. Az 1881-es képviselőválasztásokon való keresztúri kudarca után Orbán Balázs Berettyóújfalut képviselte a törvényhozásban, ezért a település magáénak is tekinti a legnagyobb székelyt, az ő szellemi örökségét, mondta el Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere.

„Alig telt el egy hónap azóta, hogy az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztünk, megemlékeztünk nemzetünk hőseiről és mártírjairól, és ünnepeltük az általuk kivívott, máig ható eredményeket. 1848 szelleme azonban nem szállt el 1849-ben: mint a harctéren elhullatott zászlót, az ún. bukás után rögtön felvették, és tovább lobogtatták olyan hazafiak, mint amilyen Orbán Balázs vagy Mikó Imre is volt. Az őket követő évtizedekben pedig ugyanígy a magasba emelték az 56-osok, negyedszázaddal ezelőtt pedig a 89-es, 90-es rendszerváltók, és napjainkban közülünk is nagyon sokan” – sorolta az elöljáró.

Az emléktáblák leleplezését megelőzően Szász Jenő, az NSKI elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait, egyebek mellett kiemelve: 2010 óta a nemzetegyesítés kegyelmi időszakát éljük. „2010 óta új világot élünk, mert Magyarország ma már nem felelősséget érez irántunk, hanem a második Orbán-kormány és a kétharmados parlament az új alaptörvényben ezt magasztosabb szintre emelte, amikor kimondta, hogy „Magyarország felelősséget visel a külhoni magyar nemzeti közösségek iránt” – fogalmazott. Mint kifejtette, ez nem csupán egy vállalt felelősség, kötelesség, hanem lelkiismereti ügy. 

A nemzetegyesítés további fontos pilléreiként említette a kettős állampolgárság intézményét szentesítő törvényt, illetve a választóügyi törvény is. „A mi dolgunk, hogy Orbán Balázs örökségét felismerve, annak tanítását magunkévá téve, a szentírásból mindehhez erőt merítve felelősséggel és hűséggel szolgáljuk szülőföldünket és nemzettársainkat” – hangsúlyozta zárásként.

Az emlékünnep folytatásaként Nm. és Ft. Tamás József római katolikus püspök szolgálatával ünnepi szentmisére került sor a lengyelfalvi katolikus plébániatemplomban, melyet követően a részvevők megkoszorúzták Orbán Balázs szejkefürdői sírját. A rendezvény-sorozat a kaposvári Déryné Vándorszínház felemelő kulturális műsorával zárult.

Forrás: szekelyhon.ro

Videó megtekintése

Orbán Balázs nyomában │Forrás: M1│ 2015. április 19. │ Ma délután 13:16

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024