Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos ...

Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos műhelyekkel

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóságának munkatársai szakmai kapcsolatépítés céljából folyó év június 22-26. között Kolozsvárra látogattak. A szakmai találkozókban gazdag néhány nap kiemelt célja volt a Kincses Kolozsvár 2015 kutatási projekt szakmai egyeztetése és elindítása.

A megbeszélésen a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány részéről Veres Valér, Dániel Botond, Pásztor Gyöngyi, Péter László és Székely Tünde vettek részt. A 700 kolozsvári magyar nemzetiségű hallgatóra kiterjedő empirikus adatfelvételt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte a tavalyi Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 program folytatásaként. A survey típusú mélyfúrás időzítését jelentősen befolyásolta, hogy Kolozsvár elnyerte az Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 címet. Így 2015 nyarától a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány szervezésében személyes és on-line kérdezéssel történik meg az adatfelvétel, amelynek során a Kolozsváron tanuló magyar fiatalok társadalmi státusa, identitása, munkaerő-piaci elgondolásai, migrációs hajlandósága és Magyarország-percepciója, valamint életmódja kerül kivizsgálásra.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak alkalmuk nyílt ugyanakkor találkozni a két legjelentősebb magyar vonatkozású felsőoktatási intézmény képviselőivel is. Munkatársainkat fogadta Dr. Soós Anna egyetemi docens asszony, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektor-helyettese, a Magyar Tagozat vezetője. Rektor-helyettes asszonnyal áttekintésre került a Tudományegyetem és az NSKI lehetséges együttműködését taglaló stratégiai együttműködési megállapodás kerete és tartalma. Az NSKI munkatársai bemutatkozó látogatást tettek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karán, ahol dr. Szenkovics Dezső adjunktus, kari főtitkár úr mutatta be az impozáns épületet, illetve a célszerűen berendezett helyiségekben folyó szakmai munkát.

Kolozsvári tartózkodásuk lezárásaként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai június 25-én részt vettek a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely kerekasztal-beszélgetésén, melyre – A külhoni magyarság szórványoktatás kérdéseiről címmel – az evangélikus-lutheránus püspökség Argay György Gyülekezeti Teremében került sor. A beszélgetésen – többek között – részt vett Szász Jenő elnök, Bali János igazgatóhelyettes, Puskás Attila pedagógus, egyházügyi referens, valamint Veres Valér szociológus, egyetemi docens; Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi docens; Vetési László szórványkutató; Makkai Dénes magyarpéterfalvi református lelkész; Székely Melinda, a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola igazgatónője és Szilágyi Szabolcs, a Kolozsvári Rádió szerkesztője. A beszélgetést Szabó Csaba, az TVR szerkesztője; a Fehér Holló Médiaklub Egyesület vezetője moderálta. A rendezvény alkalmat adott arra is, hogy az NSKI a szakma és a média nyilvánossága előtt érdemben bemutassa a „Magyar gyermeket magyar iskolába” elnevezésű szórványoktatási mintaprogramját.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024