akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ...

Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepén

Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével, valamint a Csemadok és a zselízi DAC-drukkerek, YBS-tagok hozzájárulásából.

Szent István koronájának vasból készült másolatát állította fel a Csemadok helyi alapszervezete a Garam menti Zselízen. A Szent Koronát az első világháborús emlékmű tetején helyezték el augusztus 20-a kapcsán, az Esterházy-park melletti Hősök Emlékkertjében.

A művet felszerelése előtt az új kenyérrel együtt áldotta meg Fóthy Zoltán (Zselízről származó) párkányi katolikus és ft. Révész Tibor zselízi református esperes az 56. Országos Népművészeti Fesztivál keretében.

„Régóta terveztük, hogy az emlékművet kiegészítsük valami kultikus elemmel. Korábban Turul-szobrot szerettünk volna elhelyezni a kónuszos objektumon, ám nem sikerült elegendő forrást találnunk egy bronzszoborra, ezért esett a választásunk a magyar államiságot megtestesítő szent szimbólumra. A művet az izsapi ezermester, Vörös László készítette el, aki a DAC zászlósaként jól ismert felvidéki berkekben, maga is több köztéri emlékhelyet állított, ennek kapcsán alakult ki az ismeretség. Az emlékmű a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével a Csemadok és a zselízi DAC-drukkerek, YBS-tagok hozzájárulásából valósult meg” – mondta el Csonka Ákos városi képviselő, az emlékmű állításának kezdeményezője.

Az első világháborús emlékművet még a Trianon utáni években állíttatták. Szerepel rajta az első nagy világégésben elesett valamennyi zselízi katona. Az objektumot 1993-ban a Csemadok helyi alapszervezete és Tóth Gyula garammikolai kőfaragómester újította fel, így kézenfekvő volt, hogy a mostani Szent Koronával való kiegészítést is ő, illetve a fia, Endre realizálta, akik a magyar emlékművek elkötelezett támogatói.

„A projekttel egy újabb méltó szimbólummal tettünk tanúbizonyságot múltunk előtt tisztelegve, mindazonáltal nem tettünk le róla, hogy a jövőben visszaállítsuk az 1945-ben ledöntött Turul-szobrunkat is, amennyiben találunk rá támogatót” – tette hozzá Csonka.

Forrás: Felvidék.ma

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu