akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Szőcs Géza költőre, politikusra emlékeztek – ...

Szőcs Géza költőre, politikusra emlékeztek – A tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőnek állítottak emléktáblát a kincses városban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Áldás Népesség Egyesület közös szervezésében került sor 2021. augusztus 21-én, Kolozsváron a tavaly elhunyt, Kossuth- és József Attila-díjjal is kitüntetett erdélyi magyar költőnek és politikusnak, Szőcs Gézának emléket állító rendezvényre. Az emléktábla avató ünnepségen a társszervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Szász Jenő elnök vett részt.

Több eseményt is szerveztek a tavaly elhunyt Szőcs Géza emlékére a Kolozsvári Magyar Napokon: emléktáblát állítottak, felidézték a költő, politikus szellemiségét, verseit és Borbély Ernő politikushoz fűződő barátságát.


Szőcs Géza versei hangzottak el a Református Kollégium udvarán tartott zenés emlékesten 

A tavaly novemberben elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőről, politikusról is megemlékeztek a vasárnap zárult Kolozsvári Magyar Napokon: három eseményt is szerveztek a tiszteletére. Emléktáblát avattak a Schütz János / Cișmigiu utca 1. szám alatt, a költő egykori lakhelyén: Kolozsi Tibor szobrászművész alkotását szombaton leplezték le. Pénteken verses, zenés esttel emlékeztek a költőre a Református Kollégium udvarán, Szilágyi Enikő színművész a költő verseiből, szövegeiből idézett. Elhangzott többek közt Szőcs Géza Hitvallás című szövege, valamint Ez már a feltámadás című verse. Az eseményen fellépett Demény Balázs zongoraművész, Cári Tibor zeneszerző és Szabó J. Attila zenész is.

 Könyvbemutató és múltidézés

Rendhagyó megemlékezés zajlott Szőcs Géza születésnapján, augusztus 21-én a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában, az esemény könyvbemutató, dalest és múltidézés is volt egyben. A beszélgetés, illetve könyvbemutató Szőcs Géza és Borbély Ernő (1951-2011) politikus barátságára koncentrált.
Az eseményen részt vett Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Sabin Gherman újságíró, Kónya-Hamar Sándor közíró és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, előadóművész. A beszélgetést Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke moderálta, aki kiemelte, számára megtiszteltetés, hogy fontos eseményekről, tettekről beszélgethetnek. A beszélgetést Dévai Nagy Kamilla gitárral kísért éneke nyitotta, a művésznő elmesélte, hogy egykor három napig rejtegette budapesti lakásában Szőcs Gézát.

Közös sors és szenvedés

Borbély Ernőnek Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a 80-as évek Romániájában című könyvét először mutatták be Kolozsváron. A kötethez, amely magyar nyelven 2013-ban, románul pedig 2019-ben jelent meg, a szerző huszonhárom börtöntársával készített interjút. Sabin Gherman hangsúlyozta a könyv fontosságát, melyet szerinte iskolában kéne tanítani, hiszen míg az egyetemes történelem a kötelező tananyag részét képezi, múltunk ezen szeletét mintha a feledés homályába akarnák taszítani. Az egyetlen román nyelvű résztvevőként arra is rámutatott, hogy a könyv azt is megmutatja, hogy bent a börtönben a románok és a magyarok jobban egyetértettek, összetartottak, a közös sors és szenvedés eltörölte az ellentéteket. Kónya-Hamar Sándor a könyv születésének történetét kiegészítette azzal az adalékkal, hogy 1985-ben Szőcs Géza verset írt Levél a börtönbe címmel az akkor már Nagyenyeden raboskodó Borbély Ernőnek. Kónya-Hamar Sándor hangsúlyozta, hogy ők ketten nemcsak barátok, hanem bajtársak is voltak – bár nem tudtak egymás szervezkedéseiről, szamizdat akcióiról. Kiemelte, hogy Borbély Ernő és Szőcs Géza már korán tudták, hogy önérdekre és ámításra nem építhető semmilyen jog, és az idő ezt be is igazolta. Toró T. Tibor hangsúlyozta, hogy míg Szőcs Géza közéleti tevékenysége ismert volt a nyolcvanas években, Borbély Ernő tevékenysége, illetve az, hogy miért került börtönbe, kevésbé. „Azonban ebben a könyvben erőteljesen benne van, hogy ki is volt Borbély Ernő, és mit képviselt ő” – hangzott el az eseményen. A rendezvényen jelen volt a kötet szerzőjének, Borbély Ernőnek az özvegye is, valamint Tőkés László, az EMNT elnöke, volt református püspök, volt Európai Parlamenti képviselő is.

Forrás: Krónika Online

 

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu