akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikáról

Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikáról

Az anyaállami politika keretezése: nyilvános színtér és tudományos viták. Közép-Kelet-Európa és Magyarország” címmel rendezett tudományos konferenciát a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2022. május 26-27-én, a kincses városban. A kétnapos nemzetközi tanácskozás a határon túli kisebbségekkel rendelkező anyaállamok (kin-state) nemzetpolitikáinak vizsgálatát állította a középpontba. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Schwarcz Gyöngyi osztályvezető tartott előadást.

A nemzetközi tudományos tanácskozáson erdélyi és magyarországi magyar kutatók mellett román és amerikai nemzetiségű szakértők vettek részt. Az előadások az anyaországi nemzetpolitikákat történeti nézőpontból, a nemzetközi kapcsolatok szemszögéből, biztonsági kérdésként, illetve a magyarországi nemzetpolitikai törekvések lencséjén át vizsgálták, de a (neo)nacionalizmus formáinak boncolgatása is saját szekciót kapott,

A konferencián Schwarcz Gyöngyi, az NSKI osztályvezetője a közösségi médiában 2016 és 2022 között született, a határon túli magyarokhoz kapcsolódó diskurzusok netnografikus elemzésén alapuló kutatás eredményeit ismertette. A vizsgálat része egy tágabb kutatási témának, amely az anyaországi magyarok külhoni magyarokhoz fűződő viszonyának alakulását vizsgálja változatos módszerek segítségével, és amelynek vezetője Kiss Tamás, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa.

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu