Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Udvarhelyszék Népviseletben I.

Udvarhelyszék Népviseletben I.

2023 október 14-én, szombat délelőtt gyönyörű népviseletbe öltözött csoportok, fiatalok és szépkorúak igyekeztek a Belvárosi Református Templom előtti térre Székelyudvarhelyen, hogy részt vegyenek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, valamint az Orbán Balázs Intézet által szervezett I. Udvarhelyszék Népviseletben rendezvényen.

Két héttel azelőtt – szombaton és vasárnap – hat különböző udvarhelyszéki helyszínen került sor népviseleti találkozókra: a Homoród menti Abásfalván, a sóvidéki Parajdon, a Nyikó menti Farkaslakán, a keresztúrszéki Székelyszenterzsébeten, a Havasalja-i Zetelakán és a Nagy-Küküllő menti Székelyderzsben.

 

Az ökumenikus szertartás után, amelyen Ft. Márton József főesperes-plébános, Nt. Simó Sándor unitárius lelkész és Nt. Pitó Zsolt református tiszteletes tartott szolgálatot, az ünneplő közösség levonult a Művelődési Házba, ahol népviseleti bemutatókra és kulturális műsorra került sor.

Beszédet mondott Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója, Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Beke Mihály, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának elsőbeosztott konzulja, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos.

A hat udvarhelyszéki kisrégió csoportjainak bemutatóját a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által májusban szervezett Udvarhelyszéki Népdalfesztivál fellépő diákjai tettek színesebbé:  a zsúfolásig megtelt nézőtéren a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola III. B osztályos, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola II. B osztályos, a székelyudvarhelyi Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium V–VIII. osztályos, a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola VI. osztályos, illetve a szintén székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum IV. A osztályos tanulóinak tapsolhattak a résztvevők. Az ünnepi műsort az idén 155. születésnapját ünneplő Székely Dalegylet Férfikórusának előadása zárta, őket a székelykeresztúri Lelkes Zenekar kísérte.

„Aki nem ismeri a múltját, az nem értheti a jelent, ami a jövő hordozója” – búcsúzott a jelenlévőktől Tamási Áron gondolatával a műsorvezető Orbán Ferencz Sarolta.

A résztvevők távozáskor megtekinthették az Őseink viseletben című fotókiállítást, amelynek régi képeit a Havasalja-i, Homoród menti, Keresztúrszéki, Nyikó menti, Nagy-Küküllő menti és Sóvidéki rendezvények alkalmával gyűjtötték, nagyíttatták és válogatták a szervezők.

További beszámolókat, illetve fotó- és videóösszeállítást az alábbiakban tekinthetnek meg:Székelyhon.ro: Hordozni a múltat, jelent és a jövőt
Élő Székelyföld: Népviseletben találkoztak Udvarhelyszék tájegységei
Hargita népe: Féltett darabokat is bemutattak
Udvarhelyszék Népviseletben
MédiaKlikk – Ma délután (2023.10.16.): A történelmi Udvarhelyszék viseleteit mutatták be

 

 

 

 

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024