akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Újabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari ...

Újabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari kendergazdaságért

Észak-magyarországi és kelet-felvidéki magyar vállalkozásokkal együttműködve szervez – európai uniós szinten is egyedülálló kezdeményezésként – ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztő akciótervet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A „FUTURE IN HEMP - Kenderben a Jövő” (SKHU/1802/3.1/012) elnevezésű Területi Akcióterv az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg.

A Területi Akcióterv hat különálló, de összefüggő projektből áll: közlekedési infrastruktúrafejlesztés (új út), a „határ” mindkét oldalán több kenderfeldolgozó üzem, közösségi hálózatépítés, illetve a kapcsolódó oktatási-képzési programok valósulnak meg. A projekt keretében készül el a két ország kormányfőinek megállapodásával jóváhagyott új, Nagygéres (SK) és Nagyrozvágy (HU) közötti közút, mely a két települést évszázados elszakítás után köti össze. Az INTEREG TAPE projekt összköltségvetése mintegy 7 millió euró.

Az elmúlt héten az NSKI koordinációjával, illetve az együttműködő partnerek foglalkoztatáspolitikai munkaerő-fejlesztési szakértői részvételével a felvidéki Nagykaposon tartották meg a projektmegvalósítás folyamatában kiemelten fontos, de a COVID miatt korábban sajnos kényszerűen elhalasztott szakmai műhelymunkát, hogy közösen áttekintsék a fejlesztési projektek időszerű feladatait.

Összesen 10 projektpartner (két önkormányzat, két állami és egy civil szervezet, valamint öt vállalkozás) vesz részt a térségi foglalkoztatás bővítését célzó fejlesztésekben, melyek egyben mintaprojektként is szolgálnak az NSKI által kezdeményezett, ipari kenderre alapozott Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program számára.

„Az ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztésnek ez egy mintaértékű projektje, mely egy hosszú távú, nagyszabású stratégiai jelentőségű tervünknek része, amelyen már öt éve dolgozunk a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben. Ez a hosszú távú terv nem más, mint egy összefüggő Kárpát-medencei kenderipari övezet felépítése. Ilyen, a mostanihoz hasonló gazdasági válságok idején kiemelten nagy szükség van formabontó, innovatív ötletekre” – mondta el Molnár György, az NSKI Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság vezetője.

 

A témában megjelent sajtóhírek:

https://ma7.sk/video/felvideki-naplo/het-millio-euros-beruhazas-akcioterv-keszult-az-ipari-kender-feldolgozasara

https://felvidek.ma/2021/07/hataron-ativelo-gazdasagfejlesztes-es-munkahelyteremto-programok-a-bodrogkozben/

https://www.reflex24.sk/belfold/2021/08/03/hataron-ativelo-gazdasagfejlesztes-es-munkahelyteremto-programok-a-bodrogkozben/

Hírek
2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


2024. április 2.
Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.


2024. március 25.
Budapesti világörökségek

A budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu