Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Ünnepélyes könyvbemutató a Parlamentben

Ünnepélyes könyvbemutató a Parlamentben

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága és a Jancsó Alapítvány közös szervezésében a Parlamentben bemutatták a „Pusztába kiáltott szó?- Jancsó Benedek breviárium” című könyvet. Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai kutatóintézet elnökhelyettese „A szellemi önkormányzás útjai a kiegyezéstől a trianoni talpra állásig” címmel tartott előadást.

Ünnepélyes könyvbemutató a Parlamentben

Balról jobbra: Jancsó Antal, Potápi Árpád, Jancsó András, Fráter Olivér

A székelység számos olyan kimagasló tudóst adott a nemzetnek, akik maradandót alkottak a kultúra különböző területén. Közéjük tartozik Dr. Jancsó Benedek (1854–1930), akinek az életútját, a nemzet haladásáért és a székelységért végzett munkásságát – majd hetvenévnyi elhallgatás után – most kezdjük újra megismerni és fölfedezni. Jancsó Benedek igazi tudós tanár volt; irodalomtörténész és nyelvész, írt publicisztikát, tanulmányokat és történeti munkát, alapított és szerkesztett folyóiratot, ismerte az oktató-nevelő munka, valamint a népművelés elméletét és gyakorlatát. Dolgozott az oktatásirányítás, a kultúrpolitika területén és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjai közé választotta. A kisebbségpolitika és a nemzetiségi ügyek elismert szakértőjének számított Európában.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024