akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Utazik a Zászlók, ha lengenek… című ...

Utazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállítás

Vándorútra indult a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Zászlók, ha lengenek… elnevezésű pályázatának díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás. Az elmúlt hónapokban Makón, Békéscsabán és Kétegyházán fogadták a közel száz alkotásból rendezett tárlatot.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplésére – idén nyolcadik alkalommal hirdette meg rajz- és esszépályázatát a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára. Idén három további témával egészült ki a pályázat, megemlékezve az Aranybulla kiadásának 800., Tamási Áron születésének 125., illetve Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról.

Az intézet székházában, márciusban rendezett ünnepélyes díjátadó rendezvénnyel egy időben a közel 100 díjazott alkotás kiállításra került a Kárpát-haza Galériában, majd útra kelt Csongrád-Csanád és Békés megyébe.

Elsőként Makó városában, a József Attila Városi Könyvtár – Makovecz Imre által tervezett – épületében nyílt meg tárlat, ahol Szikszai Zsuzsanna igazgatónő a két intézet évek óta tartó jó kapcsolatát emelte ki, melynek egyik fontos eredménye a városba érkezett – a nemzeti összetartozást szimbolizáló – kiállítás.

Júniusban – átlépve a megye határt – Békés megye székhelyén, Békéscsabán – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának székházában – Kozsuch Kornél megyei elnök köszöntötte a kiállítás megnyitó rendezvényén megjelent résztvevőket. Beszédében örömét fejezte ki, mivel városukba érkezett a tárlat, illetve abbéli reményét, hogy a kiállítás hírének, látogatottságának köszönhetően a következő év pályázói között – amikor Petőfi Sándorról is megemlékezünk – nagyobb arányban lesznek jelen a Békés megyei gyermekek. 
Sárba Katalin a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Békés megyei, orosházi származású kulturális osztályvezetője elmondta, hogy az elmúlt években sok ezer pályamunka érkezett a pályázati kiírásra, melyeket ha összeszámolunk, elmondhatjuk, hogy nem volt olyan nap a Kárpát-medencében és a nagyvilágban, amikor valaki – óvodástól egyetemistáig – ne fogott volna a kezébe ceruzát, és ne rajzolt volna.
Tette mindezt úgy, hogy közben – nemzeti jelképeink, a magyar címer és zászló, történelmi hőseink, Rákóczi vagy Mátyás, jeles évfordulónk, mint az Aranybulla emlékév, illetve irodalmi nagyjaink, Tamási Áron vagy Gárdonyi Géza – járt a fejében.
A kiállítást Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője nyitotta meg, aki példaértékűnek tartotta mind a pályázatot, mind a kiállítást. Beszédében párhuzamot vont a mezőgazdasági kultúra és a kultúra között. Mint fogalmazott: kultúra nélkül nincs gazdaság, de gazdaság nélkül sincs kultúra. A két terület szorosan összefügg, egymást erősítve él egymás mellett. Fontosnak tartotta mindkettő művelését, a hétköznapok megélését, ahogy ezt tették elődeink is. 
A rendezvény házigazdája dr. Bak Péter, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei igazgatóságának igazgatója volt.

Június végén Kétegyházára érkezett a tárlat, ahol Dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester asszony köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, megtiszteltetés, hogy településük is otthont adhat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vándorkiállításának, hiszen városukban hagyománya van annak, hogy jeles alkalmakkor az önkormányzat kikéri a gyerekek véleményét, akik alkotásaikkal tanítanak, fontos gondolatokat ébresztenek.
A tárlatot Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a kormány sokat tesz a nemzeti összetartozás érzésének ápolásáért. Fontosnak tartja, hogy a fiataloknak életük végéig meghatározó élménye legyen magyarságuk, illetve legyen lehetőségük megélni, ápolni azt.
A rendezvény házigazdája Abrudán Magdolna, a Táncsics Mihály Művelődési Ház igazgatója volt.
Kétegyházán július 8–ig tekinthető meg a kiállítás, mely ezt követően indul tovább újabb helyszíneire.  

A képek forrása:
Makó – radio7.hu;
Békéscsaba – Kozsuch Kornél; beol.hu, Imre György;
Kétegyháza – Herczeg Tamás; beol.hu, Bencsik Ádám;

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu