Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > VII. Gelencei Jancsó Napok

VII. Gelencei Jancsó Napok

Gelence Község Polgármesteri Hivatala, a Jancsó Alapítvány, a Székely Nemzeti Múzeum, a Székely Nemzeti Tanács és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében szeptember 18-21. között ünnepi megemlékezés-sorozatra került sor Háromszéken, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából.

A rendezvénysorozat csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kezdődött egy tudományos konferenciával, ahol olyan neves előadók elevenítették fel Jancsó Benedek életét és munkásságát, mint Egyed Ákos történész, Jáki László professzor, Sas Péter művelődéstörténész - akinek tanulmányát Jancsó András, az alapítvány volt kurátora olvasta fel -, Tóth-Bartos András történész és Raffay Ernő történész. Fráter Olivér, a Nem­zetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Jancsó Benedeket, mint az egykori Székely Nemzeti Tanács alapító elnökét mutatta be.

Aznap este a gelencei  Bodor György Művelődési Otthon kistermében került sor „Háromszéki kúriák” címmel -  az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület válogatásában -  a Kónya Ádám fotóiból, valamint Jancsó Zoltán festőművész munkáiból - „Képek a Kárpát-hazától Mexikóig” címmel  - összeállított kiállítások megnyitó ünnepségére. A rendezvényen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki beszédében kiemelte: Jancsó Benedeket az eljövendő korok erdélyi magyarságának azzal a tisztelettel kell körülvennie, mely az emberiség történetének kimagasló alakjait megilleti.

Szombaton a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által korábban támogatott Pusztába kiáltott szó? – Jancsó Benedek breviárium című könyv bemutatójára került sor, ahol – többek között - Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese tartott előadást.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024