Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek ...

Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és Ungváron

Március 17-én, pénteken, illetve március 21-én, kedden, Budapesten és Ungváron került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó rendezvényeire. 

A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára – magyar zászló és címer tárgykörben – kilencedik alkalommal hirdetett pályázatot.

A pályázók idén – Petőfi Sándor születésének bicentenáriumára, valamint Kölcsey Ferenc Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című költeménye megírásának ugyancsak 200. évfordulójára emlékezve Isten, áldd meg a magyart! – jelmondat mentén is benyújthatták pályamunkáikat.

A díjátadó ünnepségeken a pályázaton nyertes vagy különdíjas pályázók, az őket kísérő pedagógusok, szülők és hozzátartozóik vettek részt. A budapesti rendezvényen Török Tilla Junior Prima-díjas multiinstrumentalista népiénekesnő, dalszerző, a magyar- és kortárs népzene egyik legismertebb képviselője lépett fel.

Az ungvári díjátadón részt vett Bacskai József, a házigazda Ungvári Főkonzulátus főkonzulja, valamint Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, aki évek óta partnere az NSKI-nak a kárpátaljai helyezettek díjazásában.

Az immár kilencedik alkalommal meghirdetett pályázat fővédnöke Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes, védnökei pedig Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Németh Szilárdkormánybiztos, a Fidesz alelnöke, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos.

A Kárpát-medence minden szegletéből és a diaszpórából beérkezett – a pályázat történetében rekordszámú – közel 3700 rajzot és több mint 80 esszét neves szakmai zsűri bírálta el.

A rajzpályázat elbíráló bizottságának elnöke L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, tagjai Rényi Krisztina grafikusművész, Molnár János festő- és grafikusművész, Tóth Norbert, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főtanácsosa, kurátor, Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója, míg az esszépályázaté Takaró Mihály író, irodalom-történész és tanár, tagja pedig Dr. Sebők Melinda irodalom-történész és tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem Modern Magyar Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi docense voltak.

A nyertes és különdíjas pályaművek a Várkert Bazár földszinti boltíves kiállító terében kerültek kiállításra.

Minden pályázónknak, felkészítő tanáraiknak és szüleiknek, hozzátartozóiknak szívből gratulálunk!


Összefoglaló a budapesti díjátadóról


További fényképek a rajz- és esszépályázatról Facebook oldalunkon láthatók.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024