Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság ...

Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a CP Polgári Társulás 2022. október 14-15-én kétnapos tudományos konferenciát tartott Fűrön A szlovákiai magyar közösség értékrendje és kulturális változásai címmel.

A rendezvényen intézetünket Péti Márton elnökhelyettes és Schwarcz Gyöngyi osztályvezető közös előadással képviselték, amely az intézet egy korábbi (https://nski.hu/admin/data/file/20221010/khsz_2021-1-2_08_bauer-et-al.pdf),  a külhoni magyarok online diskurzusaira fókuszáló átfogó vizsgálat szlovákiai magyar közösségre érvényes eredményeit mutatta be.

A konferencián elhangzó előadások a kisebbségi léthelyzet és értékrend bonyolult viszonyára igyekeztek különböző aspektusból rávilágítani. Szó esett – többek között – a kisebbségi önértelmezés kulturális kódjairól, a demográfiai hatásokról, a média szerepének és a médiafogyasztásnak az átalakulásáról, a történelmi, politikai fordulatok, események, valamint az egymásnak feszülő identitáspolitikák hatásairól, a kultúratámogatás változásairól, az emlékezetpolitika szerepéről, a népi kultúrához való megváltozott viszonyulásról, gazdasági változások és hatások szerepéről. A társadalomtudományi megközelítésű előadások ezeknek, és még sok más tényezőnek a hatásait próbálták azonosítani a szlovákiai magyarság kulturális változásainak értelmezéséhez.

A konferenciára A szlovákiai magyar társadalom változásai az utóbbi 100 évben, különös tekintettel a mindennapi kultúrára című APVV-20-0336 projekt keretén belül került sor. Az NSKI részvétele a rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság egyik fontos kutatóhelyének számító Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közötti hosszú távú szakmai együttműködésnek köszönhető, amely a jövőben is alapot szolgáltathat arra, hogy az intézetek kutatói részt vegyenek egymás rendezvényein vagy közös kutatásokat indítsanak.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024