akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság ...

Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a CP Polgári Társulás 2022. október 14-15-én kétnapos tudományos konferenciát tartott Fűrön A szlovákiai magyar közösség értékrendje és kulturális változásai címmel.

A rendezvényen intézetünket Péti Márton elnökhelyettes és Schwarcz Gyöngyi osztályvezető közös előadással képviselték, amely az intézet egy korábbi (https://nski.hu/admin/data/file/20221010/khsz_2021-1-2_08_bauer-et-al.pdf),  a külhoni magyarok online diskurzusaira fókuszáló átfogó vizsgálat szlovákiai magyar közösségre érvényes eredményeit mutatta be.

A konferencián elhangzó előadások a kisebbségi léthelyzet és értékrend bonyolult viszonyára igyekeztek különböző aspektusból rávilágítani. Szó esett – többek között – a kisebbségi önértelmezés kulturális kódjairól, a demográfiai hatásokról, a média szerepének és a médiafogyasztásnak az átalakulásáról, a történelmi, politikai fordulatok, események, valamint az egymásnak feszülő identitáspolitikák hatásairól, a kultúratámogatás változásairól, az emlékezetpolitika szerepéről, a népi kultúrához való megváltozott viszonyulásról, gazdasági változások és hatások szerepéről. A társadalomtudományi megközelítésű előadások ezeknek, és még sok más tényezőnek a hatásait próbálták azonosítani a szlovákiai magyarság kulturális változásainak értelmezéséhez.

A konferenciára A szlovákiai magyar társadalom változásai az utóbbi 100 évben, különös tekintettel a mindennapi kultúrára című APVV-20-0336 projekt keretén belül került sor. Az NSKI részvétele a rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság egyik fontos kutatóhelyének számító Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közötti hosszú távú szakmai együttműködésnek köszönhető, amely a jövőben is alapot szolgáltathat arra, hogy az intézetek kutatói részt vegyenek egymás rendezvényein vagy közös kutatásokat indítsanak.

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu