Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > A Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

A Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

Az államalapítás ünnepségeihez kapcsolódva a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban került kiállításra Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festő ikonosztáza. A megnyitó ünnepségen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott ünnepi beszédet.

A monumentális alkotás száz magyar hadtörténeti személy portréjának a gyűjteménye, amely Attila hun királytól egészen Maléter Pál ezredesig azon hősöknek kíván emléket állítani, akik történelmünk során a hazát védelmezték. A megnyitó ünnepségen felvonult a Hagyományőrző Székely Huszárezred, a beszédek sorát Hegedűs István énekes-furulyás népzenész darabjai tették színesebbé.

Miklós Zoltán múzeumigazgató köszöntője után Ölvedi Zsolt alpolgármester szólt a vendégekhez, majd az NSKI elnökét követően Tóth Norbert, a kiállítás kurátora ajánlotta az ikonosztázt a résztvevők figyelmébe.

Szász Jenő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent István napján a magyarság és a kereszténység közti megbonthatatlan szövetséget ünnepeljük. „Ha végigtekintünk a nemzetek századok során kötött szövetségein, akkor azt látjuk, hogy a hosszan tartó együttműködések mellett előfordulnak rövidebb, alkalmi társulások is aszerint, hogy mely érték vagy érdek képviseletét tartották leggyümölcsözőbbnek a felek. A magyarság történelme is leírható ilyen szövetségek láncolataként, de e láncolatban csak egy, csak egyetlen egy bizonyult olyan tartósnak, hogy a zivataros századok során se veszítsen erejéből: ez pedig a kereszténységgel kötött szövetsége.” – emelte ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A tárlat december 10-ig tekinthető meg.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024